Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Onenigheid over voordracht commissarissen bij Fortis

Er is geen consensus bereikt over de lijst met kandidaten voor de nieuwe raad van commissarissen van Fortis. De betrokken partijen, VEB en Deminor, de Chinese verzekeraar Ping An en Fortis, schuiven elk hun eigen namen naar voren.

Dat blijkt uit een mededeling die Fortis vanmorgen verspreidde. Er staan in totaal acht kandidaten op de lijst. Twee van hen worden door Fortis zelf voorgedragen: Ludwig Criel, financieel directeur van de maritieme groep CMB, en Guy de Selliers de Moranville, voormalig vicepresident van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Opvallend is dat Fortis deze keer niet zelf een kandidaat voor de functie van president-commissaris naar voren schuift. Eind vorig jaar werd burggraaf Etienne Davignon voorgedragen, maar weggestemd door de aandeelhouders. „We volgen nu de normale procedure”, zegt een woordvoerder. „De aandeelhouders benoemen de leden van het bestuur en het bestuur kiest zijn voorzitter.”

De Nederlandse vereniging voor beleggers VEB en het adviesbureau Deminor – die naar eigen zeggen ruim 10 procent van de Fortis-aandeelhouders vertegenwoordigen – schuiven vier kandidaten naar voren. Georges Ugeux, die zeven jaar lang bestuurder was bij de beurs van New York, is hun kandidaat om het Fortis-bestuur te leiden. De drie overigen zijn: Jan Zegering Hadders (ex-ING Nederland), Philippe Casier (ex-Fabricom) en Dirk Van Daele (ex-UBS).

De reden waarom er geen gemeenschappelijke lijst met Fortis werd ingediend, ligt volgens Eric Bomans, partner van Deminor, bij Fortis. „Zij waren niet akkoord met de kandidatuur van Ugeux als president-commissaris.” De woordvoerder van Fortis nuanceert dat: „Wij hebben ons nooit expliciet tegen Ugeux uitgesproken. Wij hebben wel vragen bij het grote aantal namen dat VEB en Deminor op de lijst hebben staan.”

Opmerkelijk is dat ook de Chinese verzekeraar Ping An, die 4,81 procent van Fortis bezit, twee extra kandidaten naar voren schuift. De topman van Ping An, Louis Cheung, kreeg eind vorig jaar al een zetel in de raad van commissarissen. De twee namen zijn Jozef De Mey, een gewezen bestuurder bij de verzekeringstak van Fortis, en Andrew Spencer Doman, bestuurder bij consultancybureau McKinsey.

Op 11 en 13 februari moeten de Fortis-aandeelhouders in Brussel en Utrecht de nieuwe raad van commissarissen benoemen. Dan zullen zij ook de ontmanteling en verkoop van Fortis aan de Belgische en Nederlandse overheden en aan de Franse bank BNP Paribas al dan niet goedkeuren. Die mogelijkheid kregen zij door een uitspraak van de Belgische rechter in beroep.