Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

`Slumdog` grote winnaar bij Critics` Choice Awards

De film Slumdog Millionaire van de Britse regisseur Danny Boyle is de grote winnaar van van de Critics` Choice Awards, die gisteren in Los Angeles zijn uitgereikt. De film kreeg vijf prijzen, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Slumdog Millionaire gaat over de Indiase winnaar van de quiz Who wants to be a millionaire? in Mumbai. Sean Penn kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn portret van de homoactivist Harvey Milk in Milk van Gus van Sant. Twee actrices werden verkozen tot beste vrouwelijke acteur van het jaar: Meryl Streep voor haar rol als non in Doubt en Anne Hataway voor haar rol als drugsverslaafde in Rachel Getting Married. De prijs voor beste mannelijke bijrol ging postuum naar Heath Ledger, voor zijn bijdrage aan de The Dark Knight van Christopher Nolan, die de prijs in ontvangst nam. De Critics` Choice Awards gelden als betrouwbare indicators voor latere winnaars van Oscars.