Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Rust roest

Jack van Dooremaal, rechts vooraan. 17/12/2008 Foto Freddy Rikken Jack van Dooremaal (rechts rood jack) in de duinen van Scheveningen
Jack van Dooremaal, rechts vooraan. 17/12/2008 Foto Freddy Rikken Jack van Dooremaal (rechts rood jack) in de duinen van Scheveningen Rikken, Freddy

Vader Van Dooremaal tenniste tot zijn tachtigste, moeder haalde dat niet helemaal. Hun dochter (92) is geestelijk nog helemaal top, maar lichamelijk gaat het wat minder. Zoon Jack (bijna 82) werd aan de Côte d’Azur geboren omdat moeder dat in haar hoofd had gezet. Waarna het gezin inclusief uitbreiding naar Ons Indië afreisde. Om na drie tropenjaren voorgoed weerom naar het Vaderland en het geliefde Den Haag te keren. Jack raceroeide zich het apelazarus op de Schie en won er een medaille of in het Haags een blikje mee, het ding moet nog ergens liggen. Tenniste op de roemruchte Metsbanen en vond zichzelf maar een matige zwemmer. Zijn Franse roots trokken hem naar een variant op het jeu de boules, het van oorsprong Egyptische bowls. Maar zijn hartstocht en passie zijn op dit moment het Finse nordic walking en zijn daarbij opgedane lat-vriendin Ada. Want beide blijken heilzaam te zijn voor lichaam en geest. Na zes lessen bij het bloeiende loopschooltje van stadgenote Els Stam – ook voor uw masai walking! – deelde die hem mee dat hij een natuurtalent bezat. Gezellig saampjes of in groepsverband wordt er wat afgewandeld door lommerrijke parken en villawijken, naar zee en helmgras geurende duinen bestegen en met de lichtgewicht stokken naar lastige honden en vriendelijke trimmers en ruiters gezwaaid. En daarmee gewerkt aan een prima conditie, geoliede gewrichten en een kaarsrechte loophouding.

Dit is de veertiende aflevering in een serie over sporten op leeftijd.