Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Radio en Televisie Voorkeur

Farao Achnaton voerde 3.000 jaar geleden een exclusieve zonnecultus in voor de god Aton en stichtte de stad Achetaton. Hier is hij afgebeeld met zijn vrouw Nefertiti. Arte, 21.15-22.10u.
Farao Achnaton voerde 3.000 jaar geleden een exclusieve zonnecultus in voor de god Aton en stichtte de stad Achetaton. Hier is hij afgebeeld met zijn vrouw Nefertiti. Arte, 21.15-22.10u.

actualiteiten

Nova. Reportage n.a.v. een rapport over vrouwenhandel, dat volgende week naar staatssecretaris Albayrak van Justitie wordt gestuurd. Illegalen die het slachtoffer worden, zouden volgens een speciale wettelijke regeling tijdelijk een legale status moeten krijgen om hen te beschermen; dit gebeurt in de meeste gemeenten niet. Ned.2, 22.15-22.45u.

documentaire

Louis Theroux: Killadelphia & Jo’berg Security. Eerste van twee documentaires van de Britse verslaggever Louis Theroux over steden waar criminelen de dienst lijken uit te maken. In Philadelphia is het normaal om een pistool op zak te hebben. Er worden 400 moorden per jaar gepleegd; op vele straathoeken zijn drugs te koop. Ned.3, 20.45-21.55u.

Achetaton, 1.350 voor Christus. Documentaire over de Egyptische stad Achetaton, gesticht door farao Achnaton, die tijdens zijn regeerperiode, zo’n 3.000 jaar geleden, alle door de Egyptenaren vereerde goden aan de kant zette en een monotheïstische cultus voor de zonnegod Aton invoerde. Arte, 21.15-22.10u.

Victorian farm. Tweede deel van een zesdelige Britse documentaireserie over drie archeologen/historici die een jaar lang leven als negentiende-eeuwse boeren. Ze wonen op Acton Scott, een landgoed in Shropshire, waar de tijd heeft stilgestaan. Door het gebruik van antiek huisraad en landbouwgereedschap herontdekken de drie de gewoonten en methoden uit de Victoriaanse tijd. BBC 2, 20.00-21.00u.

informatief

Vranckx: Wie vreet de bonen? Reportage over de productie in Paraguay van genetisch gemanipuleerde soja, bestemd voor kippen en varkens in o.m. Europa. Plaatselijke boeren profiteren er niet van, die worden van hun land verdreven door rijke Brazilianen. Als de lokale boeren hun land weer terugpakken, komt de politie hardhandig in actie. Canvas, 20.10-20.40u.

amusement

Your country needs you. Componist Andrew Lloyd Webber en presentator Graham Norton zoeken een geschikte kandidaat voor het Eurovisie Songfestival 2009. Hij of zij moet de eer van Engeland na het debacle van afgelopen jaar herstellen. BBC 1, 19.45-20.45u.

Het TV-moment van het jaar. Kiezers konden via internet stemmen op tien genomineerde momenten en ook een vakjury geeft zijn oordeel. Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk. Ned.1, 20.25-22.00u.

drama

Gebak van Krul. Tweede aflevering van een achtdelige muzikale comedyserie van Haye van der Heyden. De serie speelt zich af in een ouderwetse, Amsterdams gezellige banketbakkerij in hartje Jordaan. Gaat ook over de wil om iets van de multiculturele samenleving te maken. Met Henk Poort, Mylène d’Anjou, Céline Purcell en Dorien Haan. Singer-songwriter Theo Nijland schreef de liedjes. Ned.1, 19.30-20.00u.

The Children. Tweede deel van een driedelige Britse dramaserie. Er heeft zich iets vreselijks afgespeeld in het lappendekengezin van Cameron en Sue. Elk hebben ze een kind uit een eerder huwelijk ingebracht en beide kinderen voelen zich afgedankt. Via flashbacks komen we langzaamaan te weten wat er precies gebeurd is en welke rol de kinderen in het drama spelen. Met o.a. Kevin Whately en Sinead Michael. Ned.2, 22.45-0.15u.

sport

NOS EK Allround. Live verslag uit Heerenveen: 500 m vrouwen, 1.500 m mannen en 3 km vrouwen. Commentaar van Herbert Dijkstra, Frank Snoeks en Martin Hersman. Analyse door Ria Visser. Presentatie: Mart Smeets . Ned.1, 12.50-17.15u.

radio

Hoezo op 1. Live wetenschapsshow vanuit het Desmet Café. Sanne Deurloo en Harm Oving praten over de toekomst van de evolutie met o.a. bioloog Tijs Goldschmidt, filosoof Bas Haring, soft tissue engineer Carlijn Bouten, kunstmatig intelligentiedeskundige Martijn Schut, evolutiepsycholoog Bram Buunk en techniekfilosoof Peter Paul Verbeek. Ook een ‘Darwinquiz van de Praktijk’ en een live optreden van de Hospital Bombers. Radio 1, 18.15-20.00u.

Opera live. Uitvoering van de opera La Rondine (De Zwaluw, 1917) van Giacomo Puccini. Het libretto van Giuseppe Adami vertelt het verhaal van Magda, die bang is dat haar liefde voor Ruggero niets kan worden vanwege haar verleden als courtisane. Orkest en Koor van de Metropolitan Opera o.l.v. Marco Armiliato. Solisten o.a. het echtpaar Angela Gheorghiu (sopraan) en Roberto Alagna (tenor). Rechtstreeks vanuit de Metropolitan Opera in New York. Radio 4, 19.02-23.00u.