Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Interview met Hamas-expert Khaled Hroub (Universiteit Cambridge) over wie achter Hamas zitten en wat hun denkbeelden zijn. En een reportage over het succes van violist/dirigent André Rieu. Deze week werd bekend dat Rieu op de achtste plaats staat op de ranglijst van best verkopende artiesten van de wereld. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Laatste nieuws over een mogelijk bestand in Gaza. Verslag van het debat in de Kamer met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken over het kabinetsstandpunt m.b.t. de situatie in Gaza. En een reportage over de slechte Europese controle op illegale visvangst in de Noordzee. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Aan tafel: (tekst)schrijver Herman Koch (Jiskefet) over zijn roman Het Diner. En Dick Grijpink, voormalig directeur van de Taxicentrale Amsterdam, die het boek De Afrekening heeft laten schrijven, waarin hij afrekent met de overheid, die hem liet vervolgen voor o.m. belastingfraude. Ned.1, 23.05-0.05u.

informatief

Paul Coelho: volg je droom. Rik Felderhof gaat in Parijs op bezoek bij Paul Coelho (1947), bestsellerauteur van boeken over zingeving en spiritualiteit. Na een turbulente jeugd in Rio de Janeiro – hij werd drie keer in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen en zat in de gevangenis – reisde hij naar Europa als journalist. Bij een bezoek aan voormalig concentratiekamp Dachau kreeg hij een visioen, waarna hij zich bekeerde tot het katholicisme en een pelgrimsreis maakte naar Santiago de Compostela. Die ervaring maakte hem tot de ‘schrijvende pelgrim’, zoals hij zichzelf graag noemt. Ned.2, 21.15-22.00u.

Heerlijk Eerlijk Heertje. Raoul Heertje legt aan de hand van een eigen talkshow de onechtheid van televisie bloot. De talkshow is te zien op www.heerlijkeerlijkheertje.nl, op tv worden er slechts flitsen van vertoond en zien we daarnaast wat zich rond de voorbereiding van de show heeft afgespeeld: redactievergaderingen, discussies, gesprekken met producent en omroep, interviews. Alle machinaties, agenda’s, verwachtingen, rollen en ingesleten patronen die daarbij horen, worden volgens Heertje genadeloos blootgelegd. Gasten vanavond: Karin Vogels (over wie Heertje niet veel weet), klimaatscepticus Hans Labohm, over zijn strijd tegen het CO2-evangelie van Al Gore, en televisiemaker Prem Radhakishun. Ned.3, 21.55-22.30u.

Around the world in 80 faiths. Achtdelige serie waarin de anglicaanse priester en tv-presentator Peter Owen Jones de wereld rondreist en getuige is van de rituelen van diverse religieuze gemeenschappen. Afl.2: The far east, waar Jones o.m. een Boeddhistische naakte monnik ontmoet, een Shinto vuurfeest in Japan meemaakt en een Taoistisch klooster in de bergen van China bezoekt. BBC 2, 22.00-23.00u.

Metropolis. Nieuwe reeks van het buitenlandprogramma van de VPRO waarin vijftig buitenlandse correspondenten in een wekelijkse ronde over de aarde, laten zien hoe het er op hun standplaats toe gaat. Steeds gegroepeerd rond een thema, zolas fileleed, jong zijn in ..., seksualiteit of geloven. De nieuwe reeks begint met een compilatie van de beste bijdragen van 2008. Met films over begrafenisrituelen in Ghana, homoseksualiteit in Nicaragua en de snor als ultiem symbool van mannelijkheid in Egypte. Ned.3, 23.55-0.40u.

amusement

’t Vrije Schaep (met de 5 Pooten). Tweede aflevering van deze Nederlandse comedyserie, vervolg op de succesvolle serie uit 1969 over een Amsterdams buurtcafé. Het café is verkocht, eigenaar Kootje is een camping begonnen. Met o.a. Loes Luca, Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts. Afl. 2: Ik doe wat ik doe. Ned.1, 21.15-22.05u.

radio

OBA live. Live talkshow. Gasten: Marguerite van den Berg en Marcel Ham die een boek schreven over nieuwe medische- en informatietechnologieën en hoe die ons onafhankelijker maken maar ook kwetsbaarder. En het boek Schoolpijn van Daniel Pennac, over een slecht presterende leerling die gered werd door een ouderwets betrokken leraar, is startpunt voor het rondetafelgesprek. Radio 5, 19.02-21.00u.

Casa Luna. Het programma bestaat vijf jaar en viert dit met een live programma van vijf uur vanuit Sterrenwacht Sonnenborgh. De presentatoren praten met o.a. schrijfster Nelleke Noordervliet, burgemeester Job Cohen, actrice Petra Laseur en hoogleraar Wubbo Ockels. Radio 1, 0.02-5.00u.