Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Voor echte schaatsers

Echte schaatsers eten, zo stel ik me voor, ’s morgens voor dag en dauw een bord havermoutpap, maken een thermos koffie, smeren zelfgesneden boterhammen met pindakaas, steken nog een appeltje in hun rugzak en dat is het dan voor de hele dag.

Niks elk uur een latte macchiato in een cafeetje aan de waterkant. En doet u er maar een cognacje bij, het is tenslotte maar één keer koud in Nederland. Wat, is het al lunchtijd? Ach, laten we hier dan meteen die erwtensoep inkoppen. Kunnen we zo nog een uurtje het ijs op.

Nee, echte schaatsers zitten zielsgelukkig op hun bevroren billen tussen het oeverriet in vijf minuten hun bammetjes op te peuzelen. Bakkie lauwe troost en hup, weer verder, nog vijfendertig kilometer te veroveren voor de zon definitief achter de kale knotwilgen verdwijnt.

Maar als jullie dan thuiskomen, echte schaatsers, dan is er toch zeker wel iemand die iets warms voor je neus zet? Een bord bruine bonen met spek? Een schaal zuurkool? Een pan draadjesvlees? Ik hoop het maar. Want alleen op pindakaas ga je die Elfstedentocht niet halen hoor. Da’s een misverstand.

Stoofvlees met bier en peperkoek, voor 4 personen:

600 g runderriblappen

60 g boter

1 eetlepel olijfolie

3 grote uien

2 flesjes winterbokbier

2 eetlepels wittewijnazijn

1 eetlepel grove mosterd

½ theelepel gemberpoeder

1 laurierblaadje

1 dikke snee ontbijtkoek

Snijd het vlees in grote brokken. Bestrooi ze met zout en versgemalen peper en laat vijf minuten rusten. Pel en snipper intussen de uien. Verhit de boter en olie in een pan met dikke bodem. Voeg zodra de boter gesmolten is het vlees toe en bak het rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en houd het apart. Fruit de uien in het bakvet, op matig vuur, tot ze goed beginnen te kleuren.

Schenk het bier en de azijn in de pan. Voeg de mosterd, gemberpoeder en het laurierblad toe. Verkruimel de sneetjes ontbijtkoek en voeg ook deze toe. Breng alles aan de kook en roer met een houten lepel over de bodem van de pan om de aanbaksel los te maken. Doe het vlees terug in de pan, leg er een deksel op en zet het vuur zo laag mogelijk.

Stoof het vlees zo’n twee uur, tot het boterzacht is. Schep het tussendoor een paar keer om. Het kan zijn dat je wat extra vocht moet toevoegen, of het stoofvocht op het laatst juist wat moet inkoken. Lekker erbij: rode kool met appeltjes en gekookte aardappels of puree.

Wat eet of drink jij het liefst na het schaatsen? Vertel erover op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke sodabread.