Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Verschenen

Theo D’haen en Hans Bertens: Amerikaanse literatuur. Een geschiedenis. Acco, 518 blz. € 42,50

Geheel herschreven boek uit 1983 over de Engelstalige literatuur in VS.

Willem Frederik Hermans: Volledige Werken II. De Bezige Bij, 1102 blz. € 35,–; Luxe editie € 75,–

Beschouwend werk; met onder andere het essay met aforismen Dinky Toys waarvan ‘de letters van zijn schrijfmachine niet zijn schoongemaakt met spiritus, maar met eau de cologne’.

J. A. dèr Mouw: Je bent de wolken en je bent de hei. J. C. Schagen: Ik ga maar en blijf. G.A. van Oorschot, resp. 78 blz. € 12,50

Bloemlezingen met poëzie van dode dichters, samengesteld en ingeleid door hedendaagse dichters. Je bent de wolken en je bent de hei werd gekozen en ingeleid door Marjoleine de Vos, Ik ga maar en blijf door Ingmar Heytze.

Erik van der Doe, Perry Moree, Dirk J. Tang: De dominee met het stenen hart en andere overzeese briefgeheimen. Walburg Pers, 144 blz. € 19,95

Eerste deel met dvd van het Sailing Letters Journaal. Dit project, een initiatief van de KB, heeft tot doel om ‘17de- en 18de-eeuwse brieven en ander uniek materiaal van en aan Nederlandse zeelieden te ontsluiten’.

J. F. Heijbroek, S. Bosmans, F. Boersma ea: Kleykamp De geschiedenis van een kunsthandel ca. 1900-1968. Waanders, 224 blz. € 39,95

Geïllustreerde uitgave over de Haagse kunsthandel Kleykamp, die vóór WO II naam maakte met exposities van Jan Toorop, Constant Permeke en schilders van de Haagse School.

Heleen van der Weel: Klokkenspel Het carillon en zijn bespelers tot 1800. Verloren, 152 blz. € 19,–

Historica en stadsbeiaardier Heleen van der Weel over ontstaan en gebruik van het klokkenspel. Geïllustreerde uitgave met een cd waarop de ontwikkeling is te horen van luidklok tot klokkenspel.

Thijs Weststeijn: The Visible World Samuel van Hoogstraten’s Art Theory and the Legitimation of Painting in the Golden Age. Amsterdam University Press, 475 blz. € 49,50

Aan de hand van de Inleyding tot de Hooge Schoole der Schilderkonst van Rembrandtleerling Van Hoogstraten reconstrueert Weststeijn de opvattingen van 17de-eeuwse schilders.