Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Weer journalist Sri Lanka vermoord

In Sri Lanka is vandaag voor de tweede keer deze week een aanslag gepleegd op een kritisch medium. Lasantha Wickramatunga, journalist voor de krant Sunday Leader, werd vanmorgen neergeschoten toen hij op weg was naar zijn werk in Colombo. Hij stierf in het ziekenhuis.

Dinsdag werden de studio’s van de belangrijkste commerciële televisiestations met zware wapens aangevallen door gemaskerde mannen. Nationalistische politici hadden de stations ervan beschuldigd niet voldoende aandacht te besteden aan de militaire triomf vorige week, toen het leger het hoofdkwartier van de afscheidingsbeweging Tamil Tijgers innam. Ook Wickramatunga was kritisch op de regering van president Mahinda Rajapaksa, die hij beschuldigde van corruptie. Mahinda’s broer Gothabaya, tevens minister van Defensie, heeft de krant aangeklaagd wegens smaad. Minister van Mediazaken Anura Yapa heeft een onderzoek naar de aanslag van vandaag aangekondigd.

In Sri Lanka zijn sinds het leger in 2006 een militair offensief tegen de Tamil Tijgers begon zeker elf journalisten vermoord. Een is vermist sinds zijn arrestatie twee jaar geleden. De regering zegt niets te maken te hebben met de aanvallen. Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat onderzoeken naar eerdere moorden niets hebben opgeleverd. (AP, Reuters)