Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Dior in Peking

Gisteren liep ik het UCCA museum (Ullens Center for Contemporary Art ) van het Belgische echtpaar Ullens binnen. Het museum is gevestigd in de voormalige wapenfabriek 798 in de wijk Dashanzi, op loopafstand van  mijn huis. De  uitgebreide privécollectie van  Guy en Mimi Ullens  vormt de basis van het UCCA. In het museum ontmoet ik Elisa Cousseran,

Gisteren liep ik het UCCA museum (Ullens Center for Contemporary Art ) van het Belgische echtpaar Ullens binnen. Het museum is gevestigd in de voormalige wapenfabriek 798 in de wijk Dashanzi, op loopafstand van  mijn huis.

De  uitgebreide privécollectie van  Guy en Mimi Ullens  vormt de basis van het UCCA. In het museum ontmoet ik Elisa Cousseran, een Franse sinologe en kunsthistorica, die is aangesteld als communicatieadviseur.

,,We houden ons hier niet alleen  bezig met  hedendaagse kunst, maar ook met onderzoek en onderwijs. We hebben een goed contact met de  huidige generatie Chinese artiesten. We bieden hen de mogelijkheid hun werk te exposeren en  zich verder te ontwikkelen, “ zegt Cousseran.

Ze geeft een rondleiding door het museum waar op dit moment de oogverblindende tentoonstelling “Christian Dior and Chinese Artist” loopt. De tentoonstelling in Peking staat in het teken van de zestigjarige verjaardag van modehuis Dior.

Christian Dior werd geboren in 1905 in Granville Normandie. Hij ging politieke wetenschappen studeren in Parijs en tekende in zijn vrije tijd kleding. Die ontwerpen waren zo goed dat hij ze verkocht aan verschillende couturehuizen. Al gauw werd hij gevraagd te tekenen voor het dagblad Le Figaro. Marcel Boussac, een textiel-tycoon, besloot vijf jaar later om Diors modehuis te financieren, en kocht een huis aan de Avenue Montaigne in Parijs, waar Dior nu nog altijd zijn thuisbasis heeft.

In 1947 lanceerde Dior zijn eerste collectie, die bekend werd om zijn  smalle tailles met klokkende rokken en werd gedragen door Marlene Dietrich, Audrey Hephburn, Grace Kelly en vele andere beroemdheden.  Dior overleed plotseling in 1957. Assistent Yves Saint Laurent nam Dior over.

Op de tenstoonstelling staat Dior’s beroemde collectie  “New look” uit 1947  centraal. Ook  de invloed van John Galliano is in Peking sterk aanwezig. Deze modeontwerper werd in 1997 aangesteld als Artistiek Directeur van Dior.

Cousseran: ,,Deze tentoonstelling moet  een levende dialoog uitbeelden tussen China en het Westen, tussen hedendaagse  kunst en mode en tussen verleden en toekomst.” Chinese kunstenaars als Wang Du, Yan Lei, Liu Jianhua en Zheng Guoguo lieten zich inspireren door  Diorontwerpers Galliano, Kris van Assche en Victoire de Castellana.

In het museum worden twintig Chinese werken  tentoongesteld naast meer dan honderd  westerse creaties waardoor ze zich hebben laten inspireren. Op 15 november waren meer  dan 300 VIP’s onder wie John Galliano  en actrice Maggie Cheung aanwezig bij de opening van de tentoonstelling die nog tot 15 januari is geopend.