Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De Niro en Pacino in politiethriller

Righteous Kill. Regie: Jon Avnet. Met Robert De Niro, Al Pacino, 50 Cent, John Leguizamo, Donnie Wahlberg, Brian Dennehy. In: 30 bioscopen. * * *

Robert De Niro en Al Pacino. Daar draait het natuurlijk om in Righteous Kill, twee acteergiganten in één film, ook al is het is een middelmatige politiethriller. Want behalve een uitgelezen staalkaart van het bij tijd en wijle naar schmierwerk neigende spel van beide zestigplussers, herbergt de rafelige plot van de film ook een krachtmeting tussen het oude goed en kwaad.

Ze hadden wel een betere film verdiend. En het gekke is dat je die er in Righteous Kill overal doorheen ziet schemeren. Regisseur Jon Avnet heeft zijn sporen in Hollywood vooral als producent verdiend, en dat zie je. Hij weet een spannend verhaal over twee veteraanpolitieagenten en een moralistische seriemoordenaar, hun rechtsgevoel en de generatiekloof met twee groentjes in het corps goed te casten. Naast De Niro en Pacino schitteren rapper 50 Cent (ofwel Curtis Jackson) als drugsdealer, Brian Dennehy als commissaris en het duo John Leguizamo/Donnie Wahlberg als broekies.

Al bij die twee fanatieke nieuwelingen zie je hoe dat gaat als je je leven als 'partners against crime' doorbrengt: je gaat een substituuthuwelijk aan waarin werk en privé niet meer te scheiden zijn. Een goede agent heeft geen persoonlijk leven wil het cliché, en dat leert ook deze film die alles wat het genre er verder over te zeggen heeft lekker vet recyclet.

Dat een en ander vervolgens ergens tegen de pensioengerechtigde leeftijd leidt tot verschuivende identiteiten en waardepatronen, daar heeft Righteous Kill nog wel een verrassing of twee over in petto. Behalve voor diegenen die zich geen zand in de ogen laten strooien door de in een politieverhoor vervatte flashbackstructuur.