Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de klimaatverandering op de Noordpool. Als de wereld niet snel iets doet aan de reductie van broeikasgassen, dan wordt een tipping point bereikt. Gletsjers zullen nog sneller smelten, poolijs breekt in nog grote hoeveelheden af, de aarde wordt nog warmer en de zeespiegel zal verder stijgen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Vooruitlopend op de publicatie morgen van De Staat van het Recht, een vijfjaarlijks onderzoek geïnitieerd door het dagblad Trouw, een reportage over opmerkelijke resultaten van het onderzoek, onder meer de behoefte van veel Nederlanders aan meer informatie over de handel en wandel van veroordeelde pedofielen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage vanuit de koudste plek van Nederland: het kerkdorp Well, onderdeel van de Limburgse gemeente Bergen. Het vroor er gisternacht 17 graden. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Het elfde uur. Aan het begin van 2009, het Darwinjaar, discussiëren drie wetenschappers over de schepping, de evolutie en het toeval: bioloog Tom Zoutewelle, voorzitter van de stichting Creaton, filosoof, hoogleraar en publicist Bas Haring en hoogleraar moleculaire biofysica Cees Dekker. Ned.2, 21.20-22.00u.

Herberg De Verandering. Andries Knevel ontmoet Trouw-columnist Jean Jacques Suurmond. Het afgelopen jaar is Suurmonds leven gekenmerkt door onzekerheid. Eerst wordt hij met kanker geconfronteerd, dan raakt hij tot overmaat van ramp ook nog eens zijn baan en daarmee ook zijn huis kwijt. Toch probeert Suurmond daar rustig onder te blijven. Ned.2, 22.50-23.25u.

Pauw & Witteman. Presentator Prem Radhakishun vertelt over zijn nieuwe programma De school van Prem, dat vanaf aanstaande donderdag te zien is op Ned.1. Harpiste Lavinia Meijer praat over haar optredens in haar geboorteland Zuid-Korea, waar ze ook haar biologische vader ontmoette. Ned.1, 23.00-0.00u.

documentaire

Koppen XL: Mam en ik, leven met Alzheimer. Als de 86-jarige Ethel hoort dat ze de ziekte van Alzheimer heeft, dan besluit haar dochter Sue Bourne, een Britse documentairemaakster, een film te maken over haar moeder. Het wordt een erg persoonlijk en eerlijk verslag. Sue ziet hoe haar moeder meer en meer kinds wordt, hoe er gaten vallen in haar geheugen, en hoe ze haar dochter soms niet meer herkent. Voor Sue wordt de confrontatie met de ziekte totaal, wanneer ze zelf borstkanker krijgt. Sue kan met haar eigen onzekerheid niet meer bij haar moeder terecht. Liefde, angst en verdriet, maar ook geluk in de schaarse momenten dat ze elkaar vinden. Eén, 21.30-22.05u.

To die in Jerusalem. Documentaire van Hilla Medalia over twee jonge meisjes die in 2002 in Jeruzalem om het leven kwamen bij een bomaanslag: de 17-jarige Israëlische Rachel Levy als slachtoffer en de 18-jarige Palestijnse Ayat al-Akhras als zelfmoordterroriste. Met een emotionele ontmoeting tussen de moeders van de twee meisjes. Canvas, 23.10-23.50u.

informatief

King Tut’s curse. Reportage over een groep internationale wetenschappers die de ‘vloek van farao Toetanchamon’ onderzoeken: het feit dat hij zo jong gestorven is én de legende dat de ontdekkers van zijn graf verdoemd waren. Canvas, 22.15-23.10u.

De rijdende rechter. Nieuwe reeks waarin mr. Frank Visser burenruzies, familievetes en andere conflicten beslecht. De aflevering Herrie in de tent behandelt het conflict tussen de Stichting dorpsbehoud in Papendrecht die niet wil dat de tienjarige Pieter speelt en voetbalt in hun goed onderhouden muziektent uit 1941. Ned.1, 22.30-23.05u.

drama

The diary of Anne Frank. Nieuwe Britse dramaserie over de oorlogsjaren van Anne Frank. Het tweede deel speelt in oktober 1942. De onderduikers moeten een loodgieter laten komen, en: hoe is de reactie op een nieuwe bewoner, meneer Dussel? BBC 1, 20.00-20.30u.

Flow. Tweede deel van negendelige televisieserie over tien jonge getalenteerde muzikanten die vechten voor een plaatsje in de gevestigde muziek en proberen daarbij aan hun artistieke integriteit trouw te blijven. Samya blijkt zwanger en moet haar plannen rigoureus aanpassen. Ned.3, 21.00-21.35u.