Vanaf nu leven in de spotlights

De kinderen van Obama gaan naar een privéschool.

Over de schoolkeuze van de Obama’s is de afgelopen maanden veel gediscussieerd.

President Elect Barack and Michelle Obama get their daughters Sasha (7) and Malia (10) ready for their first day of school in Washington, DC. They are staying at the Hay Adams Hotel in Washington, DC. 20090105 Photo by Callie Shell.
President Elect Barack and Michelle Obama get their daughters Sasha (7) and Malia (10) ready for their first day of school in Washington, DC. They are staying at the Hay Adams Hotel in Washington, DC. 20090105 Photo by Callie Shell.

Een langverwacht moment voor veel Amerikaanse schoolkinderen: Malia en Sasha Obama werden gisterochtend om acht uur stipt door hun moeder Michelle afgeleverd bij hun nieuwe school in Washington, Sidwell Friends. Na twee nachten in een zwaarbewaakt hotel wacht de dochters van 7 en 10 jaar nu een verhuizing naar het Witte Huis. Én een leven in de spotlights. Hun vader Barack wordt op 20 januari geïnaugureerd als 56ste president van de Verenigde Staten.

De bij de school aanwezige journalisten deden gisteren minutieus verslag van de ‘First Daughters’. Zo beschrijft persbureau AFP de vlechten en de roze rugzak van Sasha, en „haar hand in die van haar moeder, in niets verschillend van de andere leerlingen”. Het team van Obama werkte graag mee aan het ‘persmoment’: de foto op deze pagina komt van change.gov, de website van het transitieteam.

Sidwell Friends is een privéschool van de quakers, die een pacifistische christelijke leer aanhangen, in een buitenwijk van de Amerikaanse hoofdstad. „Het quakergeloof dat er in elk van ons ‘iets van God’ is, vormt alles wat wij doen op Sidwell Friends”, meldt de website van de school. „Het inspireert ons om vriendelijk en respectvol tegen elkaar te zijn.”

Over de schoolkeuze van de Obamadochters werd afgelopen maanden volop gediscussieerd. Zouden de Obama’s het voorbeeld durven volgen uit de tv-serie The West Wing over het Witte Huis, waarin de latino-president zijn kinderen naar een ‘gewone’ openbare school stuurt? Of zouden ze zich laten beïnvloeden door rijke ouders die graag zien dat hun kinderen bij een presidentiële dochter in de klas komen? Volgens één Amerikaanse tijdschrift liet societydame en Democratische fondsenwerver Beth Dozoretz haar 10-jarige dochter in een briefje verklaren dat ze graag wil dat Sasha en Malia bij haar op school zouden komen. Dat briefje overhandigde Dozoretz vervolgens tijdens een diner aan Michelle Obama. De school in kwestie was, toevallig of niet, Sidwell Friends.

De dochter van Jimmy Carter, Amy, was in 1976 de laatste presidentsdochter die naar een openbare school ging. De Obamadochters zijn niet de eerste presidentskinderen op Sidwell Friends: Chelsea Clinton en de zoon van (vice-president) Al Gore gingen hen voor. Het schoolgeld bedraagt 28.000 dollar per jaar.

Lees over de boeken van Obama op pagina 24 en 25

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Obama

Barack Obama wordt de 44ste president van de Verenigde Staten en niet de 56ste, zoals vermeld stond in Vanaf nu leven in de spotlights (dinsdag 6 januari, pagina 6 en 7). Wel is het de 56ste inauguratie. Een aantal presidenten heeft meer dan één termijn gediend.