Uit het niets komen ze naar de soepbus

Nu het ’s nachts hard vriest, zoeken veel daklozen een mogelijkheid om binnen te slapen. Voor de weigeraars rest de soepbus. Dat levert „ook mooie dingen” op.

Voor het eerst sinds jaren wordt Nederland geconfronteerd met strenge vrieskou. Die heeft behalve voor veel schaatsplezier ook voor problemen gezorgd. Een ijsbreker moest gisteren in het Markermeer een doorgang voor de scheepvaart maken. Verder ontstonden vannacht gaten in het asfalt van de A6 tussen Lelystad en Muiden. Lange files vanochtend waren het gevolg. In Breda werd vanwege de gladde wegen de huisvuilinzameling gestaakt. In het zuiden en oosten van Nederland worden momenteel geen rijexamens afgenomen. Foto WFA WFA63T:SCHEEPVAART DOOR IJS:MARKERMEER;05JAN2009-Een ijsbreker heeft een doorgang gemaakt voor de scheepvaart op het markermeerWFA/bvdb/str.Bram van de Biezen WFA
Voor het eerst sinds jaren wordt Nederland geconfronteerd met strenge vrieskou. Die heeft behalve voor veel schaatsplezier ook voor problemen gezorgd. Een ijsbreker moest gisteren in het Markermeer een doorgang voor de scheepvaart maken. Verder ontstonden vannacht gaten in het asfalt van de A6 tussen Lelystad en Muiden. Lange files vanochtend waren het gevolg. In Breda werd vanwege de gladde wegen de huisvuilinzameling gestaakt. In het zuiden en oosten van Nederland worden momenteel geen rijexamens afgenomen. Foto WFA WFA63T:SCHEEPVAART DOOR IJS:MARKERMEER;05JAN2009-Een ijsbreker heeft een doorgang gemaakt voor de scheepvaart op het markermeerWFA/bvdb/str.Bram van de Biezen WFA WFA

Voor de ramen van een fastfoodrestaurant staat een man te wachten. Het plein voor Den Haag Centraal Station is verder vrijwel verlaten, al snelt af en toe iemand richting perrons of naar zijn fiets. Op naar huis. Als tegen elf uur ’s avonds de soepbus van de Kessler Stichting, waar daklozen soep met brood en koffie of thee kunnen krijgen, het plein oprijdt, lijken uit het niets mensen te verschijnen.

Zo ook John en Pauline (beiden 41) die alleen hun voornaam willen prijsgeven. Vrijwel dagelijks staan ze bij de soepbus die elke nacht een ronde maakt door de stad. John en Pauline hebben goede herinneringen aan de bus: een half jaar geleden ontmoetten ze er elkaar. Het begin van een romance die nog steeds voortduurt. „Ja, er gebeuren ook mooie dingen bij de soepbus”, zegt Pauline met een glimlach. Maar dat was half juli, toen stonden ze er nog in hun T-shirt. Deze maandagavond is de temperatuur al ver onder het vriespunt gedaald.

Haagse daklozen kunnen sinds 25 december, de dag waarop de winterregeling inging, gratis slapen in de nachtopvang van het Leger des Heils en de Kessler Stichting, een lokale stichting voor daklozen die voor het overgrote deel draait op overheidsgeld. Normaal gesproken kost een verblijf 2 euro, waarbij naast een slaapplek ook een maaltijd en de mogelijkheid tot wassen zijn inbegrepen. Het aantal bedden in de nachtopvang is onlangs flink uitgebreid. Het Haagse Leger des Heils heeft normaal gesproken 30 bedden, inmiddels zijn dat er 65. Ook op de grond liggen nu matrassen. De nachtopvang van de Kessler Stichting heeft momenteel 100 bedden ter beschikking.

Mocht dat niet genoeg zijn, dan heeft het Leger des Heils voor nog eens veertig mensen ‘slaapstoelen’. Ook geldt tijdens de winterregeling een versoepeld deurbeleid. Daklozen hoeven zich niet te legitimeren, zij mogen later dan normaal (16.00 uur) binnenkomen en mensen die voor een kleine overtreding geschorst waren, worden weer toegelaten. De opvang van de Kessler Stichting zat de afgelopen drie nachten vol, zegt sectormanager Susanne Ledeboer. Het nadeel van de nachtopvang is dat als daklozen eenmaal binnen zijn, ze niet meer naar buiten mogen. „Vooral voor verslaafden is dat een probleem.”

Vervolg Daklozen: pagina 2

John en Pauline gaan voor geen goud naar binnen

Vervolg Daklozen van pagina 1

De politie is extra alert en wijst daklozen op de opvang en brengt hen daar zonodig naartoe. De gemeente Den Haag neemt behalve de winterregeling, waarover de GGD de regie heeft, volgens een woordvoerder geen extra maatregelen. In Groningen, waar het kwik vannacht op zijn hoogst 10 graden onder nul was, worden daklozen verplicht om binnen te slapen. Joeri Snel, afdelingsmanager nachtopvang bij het Haagse Leger des Heils, vraagt zich ten zeerste af of Groningen dat waar kan maken. „Je kan nooit iemand dwingen om binnen te slapen.” Den Haag „pakt daklozen niet op om ze naar de nachtopvang te sturen. Dat kan niet zomaar, daar moet je de APV [algemene plaatselijke verordening] voor wijzigen. En dat hebben we niet gedaan”, laat de woordvoerder weten.

Er zijn volgens haar nog altijd daklozen die niet willen of kunnen – zoals verslaafden – slapen in nachtopvang. John en Pauline zijn twee van die daklozen. Vanavond eten ze bij de bus een kopje champignonsoep. Ze peinzen er niet over om naar de nachtopvang van de Kessler Stichting of het Leger des Heils te gaan. „ Zoveel mensen op elkaar, de meesten met problemen. Dan wordt geheid ruzie”, zegt John. Volgens Joeri Snel van het Leger des Heils „zitten in de opvang niet alleen mensen met voorbeeldgedrag. Maar als je kijkt naar de sfeer en de veiligheid, gaat jet eigenlijk heel goed.” Slechts één incident is er tot op heden geweest. Opmerkelijk, vindt Snel, omdat het nu extra druk is.

Vorig jaar is dakloze John nog eens naar de nachtopvang van het Leger des Heils geweest, maar daar heeft hij geen goede herinneringen aan. „Toen ik tv aan het kijken was werd ik geroepen. Dus ik draai me om, en wat denk je? Mijn telefoon zo weg!” Uiteindelijk kreeg hij zijn telefoon wel weer terug, maar dat je bij de opvang de hele tijd op je spullen moet letten vindt John maar niks. „Bij het Leger word je gek van de diefstal.”

Hoeveel daklozen er in Den Haag zijn die elke vorm van opvang weigeren is moeilijk te schatten. Snel denkt dat het er „enkele tientallen, zo rond de vijftig” zijn. Volgens de gemeente gaat het om een groep van zestig tot tachtig mensen. Naast het feit dat ze het in de nachtopvang niet erg prettig vinden, is er nog een reden dat John en Pauline op straat willen blijven. Ze hebben nu namelijk een „heel erg mooi plekje” gevonden. „Voor geen goud”, vertellen ze waar dat is. De twee daklozen zijn dol op de vrijheid die ze er hebben. En de kou dan? John: „Ach, daar went je lichaam aan.”