Steve Jobs zegt gezond te zijn

Apple-baas Steve Jobs is gezond genoeg om het technologiebedrijf te leiden. Dat schrijft Jobs in een opmerkelijke open brief op de website van Apple, naar aanleiding van aanhoudende geruchten over zijn gezondheid.

Jobs doet ieder jaar de presentatie van nieuwe Apple-producten op de Macworld-beurs, die deze maand in San Francisco plaatsvindt. Dit jaar wordt die taak echter overgenomen door een andere Apple-vertegenwoordiger. Dat gaf aanleiding tot geruchten over Jobs gezondheid: Jobs leed eerder aan alvleesklierkanker en verscheen in 2008 hevig vermagerd op andere perspresentaties.

In de brief schrijft Jobs dat zijn gewichtsverlies te wijten is aan een verkeerde hormonenbalans. Die aandoening zou met de juiste voeding eenvoudig te verhelpen zijn. Hij verwacht in het voorjaar weer opgeknapt te zijn en blijf het bedrijf tijdens die herstelperiode leiden.

Steve Jobs (53) is mede-oprichter van Apple en grotendeels verantwoordelijk voor het succes van producten als de iMac, de iPod en de iPhone. Hij zegt de brief geschreven te hebben om te voorkomen dat geruchten de presentatie in San Francisco zou overschaduwen. „Ik heb Apple echt alles gegeven in de laatste elf jaar. Ik zou de eerste zijn om het onze bestuurders te vertellen als ik niet langer in staat zou zijn mijn taken als topman van Apple te vervullen”, schrijft Jobs in zijn brief. „Ik hope dat de Apple-gemeenschap me steunt bij mijn herstel en weet dat ik het belang van Apple altijd voor zal laten gaan.”

Jobs was de afgelopen jaren de ster van de jaarlijkse beurs. Op 7 januari treedt Philip Schiller, een andere Apple-bestuurder die in het verleden samen met Jobs optrad, op als zijn vervanger. Apple maakte eerder al bekend na deze editie niet meer aanwezig te zullen zijn op de beurs, omdat het genoeg andere mogelijkheden heeft om het publiek te bereiken.