Sittard-Geleen wil noodfonds

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen (PvdA) wil dat de gemeenten in Zuid-Limburg gezamenlijk een noodfonds oprichten. De bestuurder denkt daarbij aan een vast bedrag per inwoner. Het geld uit het fonds kan gebruikt worden voor werkgelegenheidsinitiatieven.

Volgens Cox wordt op deze manier voorkomen dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden „elk hun eigen ei uitbroeden”. Niet iedereen in de regio is enthousiast. De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers heeft laten weten dat eerst de bestuursstructuur moet worden aangepakt. Hij deed onlangs het voorstel om van Zuid-Limburg één gemeente te maken. Cox noemt de koppeling van die twee onderwerpen aan elkaar „echte onzin. Overheden behoren nu het voortouw te nemen”. De Limburgse gedeputeerde van Economische Zaken Herman Vrehen (CDA) juicht het Sittardse voorstel toe en vindt dat het goed aansluit bij de door de provincie in het leven geroepen taskforce die de crisis het hoofd moet bieden.

Cox deed zijn idee voor een stimuleringsfonds op in Veldhoven, waar hij viereneenhalf jaar burgemeester was. In die regio startten gemeenten in 1994, toen DAF en Philips in zwaar weer verkeerden, met de afdracht van een bedrag per inwoner. Tegenwoordig is dat 5,22 euro. In 2006 leidde elke door het fonds ingebrachte euro tot 14 euro aan investeringen.

Sittard-Geleen kent een relatief grote industriesector. Binnen de gemeentegrenzen liggen onder meer autoproducent Nedcar en de chemieondernemingen DSM en Sabic. Veel van de productie in die bedrijven stond rond de feestdagen stil en is deze week weer begonnen.