Selectie moet op internetfora over Israël

Websites zoals die van NRC, Marokko.nl of GeenStijl proberen haatdragende bijdragen aan hun openbare fora te beperken. De oorlog in de Gazastrook noopt tot maatregelen.

„Er moet een hoog hek om Israël, want psychopaten, vooral de moordlustige exemplaren, vormen een gevaar voor de mensheid.”

Deze bijdrage aan de discussie op de website van NRC Handelsblad over het optreden van Israël in de Gazastrook zal niet worden geplaatst. De webredactie ontving sinds gisterochtend, toen de discussie werd geopend, zo’n 200 reacties. Circa 50 daarvan zijn niet geschikt voor publicatie. Omdat ze niet relevant zijn voor het onderwerp, of omdat ze racistisch zijn.

Volgens een internetredacteur die belast is met het beheer van de discussiefora, is ongeveer vijf procent van de reacties niet plaatsbaar wegens antisemitisme of moslimhaat. „Het helpt als je in het begin de toon zet met modereren: heel strak selecteren, en goed redigeren. Mensen die willen tieren zoeken hun heil dan ergens anders.”

Op marokko.nl, een populair internetforum voor Marokkanen, zijn sinds het uitbreken van het conflict zeker 10.000 reacties binnen gekomen, zegt netbeheerder Khalid Mahdaoui van Marokko Media. „We hebben drie mensen in dienst die de discussie in goede banen moeten leiden. Ongeveer tien procent van de reacties kan niet door de beugel. Ik zie hierin wel een verbetering ten opzichte van vroeger. Onze gebruikers weten inmiddels dat wij optreden tegen haat zaaiende uitlatingen.”

Mahdaoui denkt dat zijn site een belangrijke rol als uitlaatklep vervult. „Veel van onze bezoekers voelen zich machteloos bij het zien van het leed van de Palestijnen. In de reguliere Nederlandse media wordt te weinig aandacht besteed aan de verschrikkingen in Gaza, vinden ze. Bij ons kunnen ze die gevoelens delen.”

Overigens zijn niet alle reacties die worden verwijderd van antisemitische aard, zegt Mahdaoui. Zijn site wordt ook bezocht door pro-Israëlische internetters. „Die leveren soms zinnige bijdragen aan het gesprek, maar vaak gaat het om mensen die zich verheugen over het aantal Palestijnse slachtoffers dat is gevallen. ‘Nog anderhalf miljoen te gaan’, roepen ze dan. Een beetje het soort reacties zoals je leest op GeenStijl.”

Dominique Weesie, oprichter van GeenStijl, reageert ontstemd op de woorden van Mahdaoui. „Dat is altijd zo makkelijk om te roepen, dat dat soort bezoekers van GeenStijl afkomstig zijn. Wat is daarvoor het bewijs? Die meneer van Marokko.nl heeft trouwens mooi praten, want op zijn site gaat in de fora de vlag uit bij elke Nederlandse soldaat die omkomt in Uruzgan.”

GeenStijl schrijft over het Midden-Oostenconflict „minder pro-Palestijns dan de rest van de Nederlandse media”, aldus Weesie. „We merken aan het aantal reacties dat geplaatst wordt, dat dit onderwerp sterk leeft bij onze bezoekers. We modereren streng op wat er binnenkomt. Een opmerking als ‘nog anderhalf miljoen te gaan’, wordt zeker verwijderd.”