Schotland weigert bijdrage aan werk Titiaan

De actie om twee schilderijen van Titiaan voor Britse musea te behouden is op verzet gestuit in Schotland. Ian Davidson, Lagerhuislid voor een economisch achtergebleven district in Glasgow, tekende gisteren bezwaar aan tegen het voornemen van de Schotse regering om fors bij te dragen aan de reddingsactie.

„Het is niet vol te houden dat dit deel uitmaakt van het Schotse nationale erfgoed; het gaat om een Venetiaanse kunstenaar die al lang dood is”, aldus Davidson tegenover de BBC. „Heel weinig mensen hebben van Titiaan gehoord, velen zullen denken dat hij een Italiaanse voetballer is. Welk doel dient het daaraan geld te verspillen?”

Het gaat om Titiaans doeken Diana en Actaeon en Diana en Callisto, die in bruikleen zijn bij de National Gallery in Edinburgh. De eigenaar, de hertog van Sutherland, heeft aangeboden ze voor 50 miljoen pond elk te verkopen. Op de vrije markt zouden de schilderijen een veelvoud opbrengen. De eerste vijftig miljoen pond zou eind december bijeen moeten zijn, de tweede over vier jaar. Daarna zouden de schilderijen afwisselend in Edinburgh en de Londense National Gallery kunnen hangen.

Als het geld niet wordt gevonden, wil de hertog de vrije markt op. Het is nog onduidelijk of de inzameling, die in de zomer begon, voldoende heeft opgeleverd. Kranten berichtten dat de Schotse regering 17,5 miljoen pond zou willen bijdragen. Woordvoerders hebben slechts bevestigd dat het een substantiële bijdrage betreft. Volgens Davidson heeft de belastingbetaler er meer aan als de werken worden verkocht. Dan krijgt de staat een forse som belasting, die aan de gemeenschap ten goede komt.