Rechter houdt bezuiniging op thuiszorg tegen

Een extra bezuiniging van 70 miljoen euro op de thuiszorg is vooralsnog van de baan. De rechtbank in Den Haag heeft gisteren vier thuiszorginstellingen en brancheorganisatie Actiz gelijk gegeven in hun verzet tegen een tariefkorting die het ministerie van Volksgezondheid wilde opleggen.

De korting van 3,5 procent op het maximumtarief moest de zorgondernemers dwingen om doelmatiger te werken. Volgens de branche is zo’n generieke korting strijdig met afspraken tussen Actiz en VWS uit 2007. Zorginstellingen zouden door efficiënter werken zelf bezuinigingen realiseren, en daarmee tariefkortingen kunnen voorkomen.

Volgens Actiz zijn de meeste thuiszorginstellingen er vorig jaar in geslaagd te bezuinigen. Doordat het ministerie eerdere afspraken wilde laten vallen per 2009 en voor de hele branche een tariefkorting afkondigde, zouden instellingen die zich hadden ingespannen doelmatiger te werken „dubbel worden gepakt”.

De Haagse rechtbank, waar het kort geding vlak voor de Kerst diende, heeft die redenering van de bedrijfstak gevolgd.

Directeur Aad Koster van Actiz reageerde „heel blij” op de uitspraak. „Als deze extra bezuiniging was doorgegaan, zou de thuiszorg nog verder in de rode cijfers komen.” Volgens de brancheorganisatie lijdt tweederde van haar leden verlies.

Volksgezondheid beraadt zich op nadere stappen. Het bekijkt of hoger beroep wordt ingesteld, of dat de voorgenomen bezuinigingsmaatregel wordt aangepast. Een woordvoerder: „De rechtbank heeft niet de bezuiniging zelf ter discussie gesteld. Het gaat om de manier waarop die zou worden uitgevoerd.” Wijziging van de maatregel, waardoor die specifieker te richten valt op de minst doelmatige instellingen, ligt dan in de rede. „Die bezuiniging is ingeboekt”, aldus de woordvoerder.

Actiz treft Volksgezondheid op 20 januari opnieuw in een kort geding over bemiddelingsbureaus.