Proces in Parijs tegen verdachten aanslag Djerba

In Parijs is gisteren het proces begonnen tegen drie verdachten van betrokkenheid bij een dodelijke aanslag op een synagoge op het Tunesische toeristeneiland Djerba in april 2002. Daarbij vielen 21 doden: veertien Duitse toeristen, vijf Tunesiërs en twee Fransen. Dat was reden voor de Franse justitie een strafrechterlijk onderzoek in te tellen.

De belangrijkste van de drie verdachten is Khalid Sheikh Mohammed, die tot zijn arrestatie in 2003 gold als een commandant van Al-Qaeda. Hij is niet aanwezig in Parijs, omdat hij vastzit op Guantánamo Bay. Hij heeft zichzelf aangewezen als het brein achter de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001.

Volgens het Franse Openbaar Ministerie heeft Khalid Sheikh Mohammed ook de aanslag op de synagoge van Djerba in 2002 georganiseerd. Hij zou bovendien de geestelijk leidsman zijn geweest van de dader van de zelfmoordaanslag, een Tunesiër wiens familie in Frankrijk woont.

Een tweede sleutelverdachte werd in 2003 gearresteerd toen hij in Parijs overstapte van een vlucht uit Saoedie-Arabië naar Duitsland. Het gaat om de 42-jarige Christian Ganczarski, een Duitser van Poolse afkomst die na zijn bekering tot de islam in 1986 zou zijn opgeklommen in de organisatie van Al-Qaeda. De Franse justitie zegt over filmbeelden te beschikken waarin hij naast Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden figureert, samen met onder anderen Mohammed Atta, een van de daders van ‘9/11’, die in Hamburg studeerde. Ganczarski was tussen 1998 en 2000 regelmatig te gast bij Bin Laden. De informaticus zou belast zijn geweest met de communicatie van Al-Qaeda, onder meer via internet.

Ook Ganczarski, bijgenaamd Abou Mohamed, zou een rol hebben gespeeld in de organisatie van de aanslag in Djerba. Het Franse parket zegt over opnames te beschikken van een telefoongesprek drie uur voor de aanslag, waarin Ganczarski de zelfmoordenaar „een beloning van God” toewenst.

Ganczarski ontkende gisteren bij de opening van het proces betrokken te zijn geweest. „Ik heb niets te maken met de aanslagen. Wanneer onschuldige mensen sterven, raakt mij dat diep”, verklaarde hij.

Derde verdachte is de broer van de zelfmoordenaar, Walid Naouar. Hij zou zijn broer een telefoon en valse papieren hebben verschaft.