Oordeel is voor leraar geen spel

Diverse leraren hebben klachten ingediend bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) over de site beoordeelmijnleraar.nl. Op deze site kunnen leerlingen van middelbare scholen en ROC’s hun docenten beoordelen. Volgens de klagende leraren is het ontoelaatbaar dat ze met naam en toenaam op de site staan. Het CBP komt binnenkort met de resultaten van een onderzoek naar de site.

Beoordeelmijnleraar.nl werd ruim een jaar geleden gelanceerd naar Duits en Amerikaans voorbeeld. Leerlingen kunnen cijfers geven in de categorieën ‘kwaliteit’ en ‘favoriet’. De populairste leraar van het land, een docent Nederlands uit Steenwijk, heeft na 22 reacties een gemiddelde beoordeling van 9,9. Leerlingen motiveren deze keuze onder meer met „jeweet togg hij is een leuke leraaar” en „eeen superduperdepuperleraar”. Tot nu toe hebben bijna tienduizend leraren in totaal bijna vijftigduizend beoordelingen gekregen.

Voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond zegt „al veel klachten” te hebben gekregen van leraren die bij zijn bond zijn aangesloten. „We hebben gekeken of we de site konden laten verwijderen, maar dat bleek juridisch niet mogelijk. Daarop hebben we gesuggereerd dat leraren individueel een klacht konden indienen bij het CBP.” Een school is een gemeenschap, aldus Dresscher. „Een discussie over de kwaliteit van een leraar hoort thuis op school, niet op zo’n site.”

De beheerders van de site, vanochtend niet bereikbaar voor commentaar, hebben al gereageerd op de klachten door leerlingen te laten aanklikken op welke school ze zitten. Daardoor kunnen ze alleen nog hun eigen leraren beoordelen, en zijn zij in veel gevallen de enige sitebezoekers die de namen van de leraren kunnen zien. De meeste leraren in de toptien staan nu weergegeven als ‘Leraar Maatschappijleer’ of ‘Lerares Nederlands’.