Obama wil crisis pareren met een belastingvoordeel

De aankomende Amerikaanse president Barack Obama werkt aan een stimuleringsplan voor de economie van ten minste 775 miljard dollar (577 miljard euro). Obama wil het pakket maatregelen eind januari of begin februari invoeren, in een poging de recessie snel de kop in te drukken.

Het plan, waarvan steeds meer details bekend worden, bestaat uit een aantal belastingmaatregelen en investeringen in vooral infrastructuur.

Obama, die 20 januari wordt beëdigd, wil bedrijven die nieuwe banen creëren een belastingvoordeel geven. Werknemers hoeven tijdelijk minder belasting te betalen. Zij zouden daarmee in totaal 500 miljard dollar besparen. Bedrijven zouden voor 300 miljard dollar aan belastingverlagingen kunnen krijgen. In totaal zouden de belastingmaatregelen 40 procent van het plan uitmaken. 60 procent van het bedrag zou gaan naar investeringen in wegen, bruggen, onderwijs en gezondheidszorg.

„De economie is er erg slecht aan toe en de situatie wordt alleen maar slechter”, zei Obama gisteren. De Democraat is in Washington voor besprekingen met zowel Congresleden van zijn eigen partij als met Republikeinen. Hij wil dat het Congres snel begint met de behandeling van zijn plan. Eind deze week zal de overheid nieuwe gegevens publiceren over het aantal banen in de Verenigde Staten. De verwachting is, zo peilde het Britse persbureau Reuters, dat er weer 500.000 banen zijn verdwenen. Dat brengt het totaal voor 2008 op 2,5 miljoen. De grootste economie ter wereld heeft zware problemen. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,5 procent vergeleken met het tweede kwartaal. Dat is de sterkste krimp sinds 2001. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten bereikte in december het laagste punt ooit.

Beide partijen in het Congres beamen dat de economische crisis vraagt om snel handelen. Maar de Republikeinen hebben al aangekondigd dat zij eerst volledige inzage willen in het plan voordat zij beloven tot een rappe behandeling. „Ook wij willen de economie weer op gang helpen, maar we willen eerst duidelijkheid over de omvang en de details van het plan”, zei de Republikeinse leider in het Congres, John Boehner. De omvang van 775 miljard dollar staat nog niet vast. Het kan, zo gaan de geruchten in Washington, oplopen tot 1.000 miljard. Hoe Obama het enorme stimuleringsplan wil financieren, is nog niet bekend.

De verwachting is dat de Republikeinen zich snel achter het plan van de nieuwe president zullen scharen, ook omdat het een aantal belastingverlagingen bevat.

Obama zal waarschijnlijk overmorgen een toespraak houden over de economische crisis.