NK voor het eerst op ijs bij Lelystad

Als de marathonschaatsers donderdag op de Oostvaardersplassen nabij Lelystad voor het eerst in twaalf jaar weer om de nationale titels op natuurijs strijden, is het niet alleen de eerste keer dat op die plek Nederlandse kampioenschapen worden gehouden; op de Oostvaardersplassen bij Lelystad werd zelfs niet eerder een schaatswedstrijd gereden.

Opmerkelijk omdat de reglementen van de schaatsbond (KNSB) voorschrijven dat aan de NK ooit een grote wedstrijd vooraf moet zijn gegaan. Vanwege de dikte en de kwaliteit van het ijs in het Flevolandse natuurgebied is aan die eis voorbijgegaan. Teun Breedijk, wedstrijdcoördinator marathonschaatsen van de KNSB, over die uitzondering: „We kunnen nu schaatsen, dus slaan we toe. Oude toewijzingsregels hebben we daarom aan de kant geschoven.”

De keus was verder opmerkelijk, omdat de KNSB al zeven kandidaten voor de NK had geselecteerd, maar met de keus voor Lelystad aan dat lijstje voorbijging.

De laatste titelstrijd op natuurijs was in 1996, toen op 30 december in Ankeveen de inmiddels gestopte Bert Verduin als winnaar over de streep ging. Hij versloeg zijn medevluchters Ruud Borst en Henk Angenent, die vijf dagen later de Elfstedentocht zou winnen. Jenita Hulzebosch-Smit, de echtgenote van Erik Hulzebosch, won destijds bij de vrouwen.

Donderdag beginnen de vrouwen om half elf aan hun wedstrijd over zestig kilometer. Om één uur starten de mannen, die honderd kilometer moeten rijden.

De KNSB gaf gisterochtend toestemming voor de NK, hoewel de ijsdikte iets boven de elf centimeter lag. De minimale eis is twaalf centimeter, wenselijk vijftien centimeter. Als de vorstverwachtingen uitkomen, wordt de minimale ijsdikte zeker gehaald.

Harry Oosterhuis, voorzitter van de Stichting Schaatspromotie Flevoland, meldde gisteren dat de organisatie klaar is voor de titelstrijd. „Wij werken samen met Staatsbosbeheer, dat al vijf jaar het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen houdt. Daar komen achtduizend mensen op af. We maken gebruik van hetzelfde draaiboek.”

De marathonschaatsers hoeven morgen bij de Super Prestige-wedstrijd in Biddinghuizen minder kilometers te schaatsen. Organisator Gert Ruitenberg heeft de wedstrijd op de kunstijsbaan van Flevonice ingekort in verband met de NK marathon op natuurijs op de Oostvaardersplassen. Eerder besloot Ruitenberg de resterende races juist te verlengen om de wedstrijden zwaarder te maken. Hij wil voorkomen dat de meeste wedstrijden in een massasprint eindigen. De mannen rijden nu 54 in plaats van 75 en de vrouwen moeten in plaats van 40 nu 36 kilometer schaatsen.

Vorige maand werd voor het eerst een marathonwedstrijd op de vijf kilometer lange kunstijsbaan nabij Biddinghuizen gehouden. (ANP)

Bekijk het parcours van het NK op natuurijs op nrc.nl/sport