NK marathon natuurijs op Oostvaardersplassen

Het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs wordt donderdag gehouden op de Oostvaardersplassen. Dat heeft voorzitter Harry Oosterhuis van de Stichting Schaatspromotie Flevoland gisteren bevestigd. Het is voor het eerst in meer dan een decennium dat de nationale titelstrijd op natuurijs weer wordt gehouden.

De laatste winnaar was in 1996 Bert Verduin, die toen op 30 december in Ankeveen won. Verduin versloeg, vijf dagen voor de tot nu toe laatste Elfstedentocht, Ruud Borst en Henk Angenent. Jenita Hulzebosch-Smit zegevierde destijds bij de vrouwen. De vrouwen (zestig kilometer) starten ’s ochtends half elf aan de Knardijk bij Lelystad. Om 13.00 uur beginnen de mannen aan hun tocht over honderd kilometer.

De KNSB gaf gisterochtend toestemming voor het NK. De ijsdikte van de Oostvaardersplassen lag iets boven de elf centimeter. De eis is minimaal twaalf centimeter, wenselijk is een vloer van vijftien centimeter dikte. Als de weersverwachtingen uitkomen, wordt de minimale ijsdikte zeker gehaald.

Het is voor het eerst dat de nationale titelstrijd op natuurijs op de Oostvaardersplassen wordt gehouden. Helemaal overeenkomstig de reglementen is dat niet, want op de Oostvaardersplassen zijn nooit eerder grote wedstrijden gehouden. En dat is bij de toewijzing van zo’n evenement wel gebruikelijk.

„Nergens in Nederland is het ijs zo dik als op de Oostvaardersplassen. Daarop kunnen we schaatsen. Oude regels over de toewijzing van het NK schuiven we aan de kant, want we kunnen nu toeslaan”, zegt wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van schaatsbond KNSB over de plaats van handeling.

Oosterhuis is ervan overtuigd dat de organisatie klaar is voor het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs. „Wij werken samen met Staatsbosbeheer, dat al vijf jaar het Vogelfestival organiseert. Daar komen achtduizend mensen op af. We doen een beroep op hetzelfde draaiboek.” (ANP)