Nieuwe leguaan op Galápagos

Sinds Charles Darwin in 1835 aan land ging op de Galápagos-eilanden zijn weinig natuurgebieden zo intensief onderzocht. Toch is daar nu een nieuwe reptielensoort ontdekt. Roze landleguanen, in 1986 voor het eerst gezien en nooit wetenschappelijk beschreven, blijken een aparte soort.

Dat schrijven biologen van de Università Tor Vergata in Rome gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De roze landleguanen, die maar op één afgelegen vulkaan leven, kunnen volgens hen direct worden bijgeschreven als ernstig bedreigde diersoort, zo klein is hun leefgebied en zo nietig lijkt hun aantal.

In 1986 zagen natuurbeheerders de roze leguanen bij toeval. „Die vondst is alleen nooit officieel vastgelegd”, reageert onderzoeksleider Gabriele Gentile per e-mail. „Onze publicatie over de roze leguaan is de eerste.” Gentile maakt zich zorgen: op zijn drie laatste onderzoeksreizen vond hij geen enkel jong. „Er zitten verwilderde katten in het gebied.”

De biologen namen bloed af bij ruim 150 leguanen van verschillende soorten, verspreid over de archipel. De 15 roze exemplaren bleken in een DNA-stamboom een eigen tak te bezetten. Het roze reptiel is van het geslacht Conolophus, maar heeft nog geen naam.