Minder reclame op Franse televisie

Parijs. Nicolas Sarkozy had al de naam dat hij ingrijpt in het dagelijks leven, en gisteravond deed de Franse president dat echt. Sinds acht uur is er geen reclame meer op de Franse publieke tv. Terwijl op de commerciële zenders TF1, Canal+ en M6 om half negen het vertrouwde bombardement reclamespotjes losbarst, nemen France2, France3 en France5 vijftien minuten voorsprong op de concurrentie. Ze keren terug naar hoe het was tot 1968: uitzenden zonder onderbreking. De publieke zenders voorzien inkomstenderving, ondanks een jaarlijkse compensatie van 450 miljoen euro (mede gefinancierd door een revolutionaire belasting van 0,9 procent op de omzet van internetproviders). De zenders vrezen ook voor hun onafhankelijkheid. Sarkozy benoemt straks de opvolger van de voorzitter van France Télévisions. Ook dat is zoals vóór 1968, toen de staatsomroep aan de hand van generaal De Gaulle liep.