Mensen

De Deense dichteres Inger Christensen, die vaak genoemd is als potentiële winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, is vrijdag overleden. Ze is 73 jaar geworden. Haar uitgeverij Gyldendal maakte haar overlijden gisteren bekend. Christensen wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande poëtische experimentalisten van haar generatie. (NRC)

Bij een kunstroof uit een villa in de wijk Het Paradijs in Almelo zijn begin vorige week drie werken van de kunstenaar Jan Sluijters (1881-1957) gestolen. In totaal zijn zes waardevolle schilderijen ontvreemd. Dat maakte de politie bekend. De roof was aanvankelijk stilgehouden op verzoek van de eigenaar, een particulier verzamelaar, maar is zaterdag via Twentsche Courant Tubantia toch in de publiciteit gekomen. (NRC)

De concerttournee van Madonna heeft in 2008 meer geld opgeleverd dan de tournees van alle andere internationale popsterren. Met een omzet van 281,6 miljoen dollar (207,5 miljoen euro) staat haar Sticky and Sweet-tour, waarmee ze in september ook in de Amsterdam Arena optrad, op de hoogste plaats in de lijst van het muziekvakblad Pollstar. Madonna brak daarmee ook haar eigen record van 193,7 miljoen dollar uit 1996. (NRC)