Materieel VS naar vredesmacht Darfur

De Verenigde Staten gaan onmiddellijk 75 ton materieel overbrengen naar de vredesmacht van Verenigde Naties en Afrikaanse Unie in de Soedanese regio Darfur, sinds 2003 toneel van een bloedig conflict tussen regering en rebellen. Normaal moet een wachttijd van twee weken in acht worden genomen om het Congres in staat te stellen bezwaar aan te tekenen, maar president George Bush maakte gisteren bekend dat hij dit voorschrift voor de gelegenheid heeft geschrapt. Twee militaire Hercules transportvliegtuigen worden ingezet om het materieel over te brengen dat UNAMID in staat moet stellen tot dusverre ontoegankelijke gebieden te bereiken.

UNAMID werd anderhalf jaar geleden door de VN-Veiligheidsraad in het leven geroepen en trad een jaar geleden aan. Maar de vredesmacht beschikt nog steeds niet over de mankracht – 20.000 militairen en 6.000 politiemannen – die de Veiligheidsraad in gedachten had. Op dit moment zijn in Darfur 12.000 militairen gelegerd. Bovendien wordt de vredesmacht gehinderd door grote tekorten aan transportmiddelen, zowel voertuigen als helikopters.

Bush’ aankondiging viel samen met een bezoek aan het Witte Huis van Salva Kiir, leider van het autonome Zuid-Soedan en vice-president van Soedan sinds in 2005 een vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan tot stand kwam. Op een bijeenkomst met de pers verwelkomde Bush de rol die zijn gast speelt in onderhandelingen tussen de rebellen in Darfur en de centrale regering. Een groot probleem is echter dat de rebellen in de loop der jaren sterk verdeeld zijn geraakt. (AP, AFP)