Martijn Beekman weer op lijst voor fotoprijs

Fotograaf Martijn Beekman (38) van de Volkskrant, winnaar van de Zilveren Camera 2007, is dit jaar opnieuw genomineerd voor deze prijs. De jury van de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor de fotojournalistiek, maakte de nominaties vanochtend bekend.

In de categorie ‘binnenlands nieuws’ zijn behalve Beekman ook Gerard van Daalden (categorie enkel), Jerry Lampen (idem), Jeroen Oerlemans (categorie serie) en Koen van Weel (idem) genomineerd. De 38-jarige Beekman is als enige genomineerd in beide categorieën. Juryvoorzitter Bert Janssen: „Beekman zit duidelijk goed in zijn vel. Dat geldt voor meer fotografen, zoals Joost van den Broek, hij is genomineerd in de categorie portretten. Zij zitten in hun oogstjaren.”

Toch vindt de voorzitter het niveau in de categorieën ‘binnenlands nieuws’ en ‘binnenland documentair’ tegenvallen. „Er is minder diversiteit. Dat komt doordat de nieuwsfotografie in Den Haag sterk wordt gereguleerd. Persvoorlichters schotelen persmomenten hapklaar voor. Veel foto’s zijn op hetzelfde moment vanuit dezelfde positie gemaakt.”

Over de categorie ‘buitenlands documentaire fotografie’, waarvoor Chris de Bode, Dirk-Jan Visser en Pavel Prokopchik zijn genomineerd, is hij wel tevreden. „Daar was veel kwaliteit.” Hetzelfde geldt voor de categorie ‘sport’, waarvoor onder anderen Robert Vos (ANP) twee maal is genomineerd. De Zilveren Camera wordt volgende week zondag uitgereikt.

Zie www.zilverencamera.nl