Manier van leven

Je hoort steeds dat 2009 een heel zwaar jaar gaat worden, maar dat hoeft helemaal niet, want er is een nieuw dieet. Een dieet dat vrouwen zelfs adviseert alcohol te drinken en vet te eten. Hoewel, een dieet mag je het eigenlijk niet noemen, vindt de bedenkster, de New Yorkse diëtiste Esther Blum – het is meer een manier van leven.

Ja, Blum voelt de tijdgeest goed aan: mensen geloven graag dat elke nieuwe voedselmatige zelfkastijding, van low-carb tot Sonja Bakker, echt hun ‘manier van leven’ wordt. Niet dat dat helpt tegen het gevreesde jojoën, dus over een paar jaar wil iedereen vast weer een no-nonsense, straightforward dieet, maar nu is het denken in termen van ‘manier van leven’ nog populair. Net als het idee dat je enorm moet genieten terwijl je lijnt.

Blum volgt in feite een beproefd recept voor een succesvol dieet. Ze schreef twee boeken met een eigen buzzwoord in de titel: Eat, Drink and Be Gorgeous en Secrets of Gorgeous. Ze verleidde waarschijnlijk enkele beroemde Hollywoodsterren tot haar dieet: Sarah Jessica Parker, Sharon Stone en de vaak van anorexia betichte Teri Hatcher (een echte pro, dus). Zulke geruchten zijn oncontroleerbaar, maar oncontroleerbaarheid is óók een belangrijk ingrediënt van een succesvol dieet. Dat moet voor een deel bestaan uit common sense beweringen, over hoe belangrijk beweging is bijvoorbeeld. En voor een deel moeilijk te controleren, met veel aplomb gebracht absurdisme. De eierkoeken van Sonja Bakker, zeg maar.

Hier een greep uit het absurdisme van Esther Blum. Neem geen visolie maar krillolie, da’s nóg beter. Suiker eten veroorzaakt puistjes, maar je kunt er wel prima je gezicht mee scrubben. Eet vaker buffel dan rund: volgens Blum is het magerder en bevat het meer omega3 (en het klinkt luxe naar buffelmozzarella). Wissel nooit van drankje op een avond: zelfs niet van een pinot blanc naar een pinot grigio. Een vrouw die meer libido wil, moet zink slikken; dat zou ook soa-besmettingen voorkomen (don’t try this at home, zou ik zeggen).

Ja, lach maar: juist het absurdisme van elke nieuwe dieetmethode maakt dat je zó op je eten let, dat je wel moet afvallen. Tot het een manier van leven wordt, natuurlijk.

In De Theoriefabriek bespreekt Ellen de Bruin elke week al dan niet gangbare theorieën over menselijk gedrag.