LyondellBasell zit financieel klem

Het Nederlands-Amerikaanse petrochemiebedrijf LyondellBasell overweegt uitstel van betaling aan te vragen via de zogenoemde Chapter 11-procedure. Het bedrijf kan zijn schulden niet meer afbetalen als gevolg van de wereldwijde economische crisis.

Door de mondiaal teruglopende vraag naar chemicaliën en kunststoffen, zakken ook de inkomsten van LyondellBasell in. Het is een probleem dat weliswaar de hele chemiesector treft, maar LyondellBasell, dat in handen is van de Russische miljardair Leonard Blavatnik, kampt daarnaast met hoge schuldverplichtingen. Die zijn mede het gevolg van de twee jaar geleden overeengekomen fusie tussen Lyondell en Basell. Die operatie kostte bijna 13 miljard dollar (9,7 miljard euro). De totale schuld van het bedrijf bedraagt nu 26 miljard dollar.

LyondellBasell, het op twee na grootste petrochemiebedrijf ter wereld, probeert een deel van zijn schulden te herfinancieren in samenspraak met banken als Merrill Lynch, Goldman Sachs en Royal Bank of Scotland. Maar banken zijn door de financiële crisis huiverig geld uit te lenen. Een aanvraag van LyondellBasell voor een kredietuitbreiding van 281 miljoen dollar om schuldrente en lonen te betalen, is gisteren afgewezen.

De problemen bij LyondellBasell, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft, zijn tekenend voor de gehele chemiesector. Het Amerikaanse Dow heeft vorige maand aangekondigd 5.000 banen te schrappen, 11 procent van het totaal. Ook gaat het concern 20 productielocaties sluiten, waarvan 3 in Terneuzen.

Het Duitse BASF kondigde eind november aan zijn productie gedurende twee maanden terug te schroeven met een kwart en voor 20.000 werknemers arbeidstijdverkorting in te voeren.

LyondellBasell besloot in november een kunststoffabriek in Texas tijdelijk te sluiten, en gisteren werd bekend dat een tweede fabriek, ook in Texas, tijdelijk dicht gaat.

Het bedrijf heeft inmiddels een chief restructuring officer aangetrokken, die meteen aan de slag gaat als het bedrijf uitstel van betaling aanvraagt. Een analiste van de Franse zakenbank Société Générale zei gisteren tegen persbureau Bloomberg dat LyondellBasell die aanvraag binnen twee weken zal doen.