Israël verwerpt pleidooi voor snel bestand

Israël heeft Europese pogingen om een bestand in de Gazastrook te bewerkstelligen voorlopig verworpen. Jeruzalem zal alleen instemmen met een staakt-het-vuren als daarin maatregelen zijn opgenomen die voorkomen dat Hamas zich opnieuw kan bewapenen. Dat zei de woordvoerder van de Israëlische premier Olmert vanochtend, op de elfde dag van het Israëlische offensief in Gaza.

De Franse president Sarkozy, die in de regio rondreist in de hoop steun te vinden voor een bestand, zou dat gisteren ook te horen hebben gekregen van Olmert. Sarkozy bepleit een „humanitair bestand van enkele dagen”. Tegen de Israëlische president Peres zei hij gisteren: „Israël is sterk, Israël moet het risico van vrede nemen.”

De gevechten tussen Israëlische legereenheden en strijders van Hamas breiden zich vandaag uit tot in de dichtbevolkte stedelijke gebieden van de Gazastrook. Hulporganisaties van de VN en het Internationale Rode Kruis zeggen dat een „humanitaire adempauze” dringend noodzakelijk is om de Gazanen te kunnen voorzien van voedsel en medicijnen.

Maar net zo min als Sarkozy wist een aparte missie van de Europese Unie uitzicht op een bestand te bewerkstelligen. Bij de VN in New York spreekt de Veiligheidsraad vanavond over de kwestie.

Frankrijk, deze maand voorzitter van de raad, werkt met andere landen aan een ontwerpresolutie. Daarin zouden de centrale elementen zijn: een onmiddellijk staakt-het-vuren van zowel Israël als Hamas, toegang van humanitaire hulp tot de Gazastrook, bescherming van Palestijnse burgers, een oproep het vredesproces te hervatten en een manier om toe te zien op naleving van het staakt-het-vuren, bijvoorbeeld door buitenlandse waarnemers.

Europese landen zijn bereid om zulke waarnemers te leveren, zei de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, gisteren in Egypte. Zij zouden kunnen terugkeren in een rol die ze enkele jaren geleden uitoefenden, als toezichthouders aan de grens tussen Gaza en Egypte.

Anders dan Sarkozy dringt president Bush niet aan op een snel bestand. „Ik weet dat mensen zeggen: we moeten een staakt-het-vuren hebben”, aldus Bush. „En dat is een nobel doel. Maar zo’n bestand moet wel de voorwaarde bevatten dat Hamas Gaza niet kan gebruiken om raketten af te schieten.” (AFP, AP, Reuters)

Israël en Nederland: pagina 3