India geeft bewijs Mumbai aan Pakistan

De Indiase regering heeft gisteren informatie aan Pakistan verstrekt die volgens New Delhi een verband moet aantonen tussen „elementen” uit Pakistan en de terreuraanvallen in Mumbai afgelopen november, die ongeveer 170 levens hebben gekost.

Gisteren overhandigde India aan de Pakistaanse Hoge Commissaris in New Delhi een verslag van het verhoor van de enige gearresteerde schutter, informatie uit de gesprekken tussen de daders en hun handlangers in Pakistan, in beslag genomen wapens en gegevens over satelliettelefoons. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard.

Islamabad heeft na de aanvallen herhaaldelijk gezegd dat India zijn beschuldigingen met bewijzen moet onderbouwen. India vindt dat Pakistan nu moet optreden tegen de militanten die verantwoordelijk zouden zijn voor de aanvallen. India, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië houden de moslimextremistische beweging Lashkar-e-Taïba verantwoordelijk voor de aanvallen in Mumbai. Lashkar zegt zich uitsluitend te richten tegen het Indiase bestuur in Kashmir.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie het materiaal te zullen onderzoeken. Eerder zou al zijn gebleken dat de gearresteerde schutter, Mohammed Ajmal Kasab, tegenover de politie had verklaard dat hij en negen omgekomen daders Pakistanen waren. Pakistan zegt dat Kasab niet in het bevolkingsregister staat ingeschreven. Ook houdt het vol dat het verdachten niet aan India zal uitleveren, zoals New Delhi heeft gevraagd.

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram zei zondag aan te nemen dat de terroristen zijn gesteund door de Pakistaanse staat. „Niemand kan een dergelijke aanval organiseren zonder staatshulp”, aldus Chidambaram. Gisteren kwam de Amerikaanse topdiplomaat voor Zuid-Azië, Richard Boucher, in Islamabad aan, in een poging te bemiddelen. (AP, AFP, Reuters)