Incidenten rond PVV?er Brinkman bij parlementair overleg Antillen

Overleg tussen Antilliaanse en Arubaanse politici en Nederlandse Kamerleden is gisteren vertraagd op gang gekomen na incidenten rond het Kamerlid Hero Brinkman (PVV).

De chef protocol van Aruba, Eric Brete, bedreigde de PVV’er maandag voor het parlementsgebouw op Aruba. Brinkman, die de Antillen en Aruba eerder „corrupte boevennesten” had genoemd, kondigde dit weekend aan dat hij vanuit de Antilliaanse gemeenschap een beweging tegen corruptie in de politiek wil starten. „Ik ben niet corrupt”, zei Brete tegen Brinkman. „Ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan.” De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes zei dat Brinkman „een klap op zijn smoel” verdient. Diverse politici weigerden bij het halfjaarlijkse overleg te verschijnen, tot ergernis van de Nederlandse delegatie. „Het is meer dan een incident”, schrijft CDA’er Jan Schinkelshoek op zijn weblog vanuit de Antillen. „Het is een nieuwe aflevering in een inmiddels lange, lelijke rij die illustreert hoe korzelig de verstandhouding tussen Nederland en z’n voormalige kolonies in De West geworden is.” Het overleg over de staatkundige veranderingen in het Koninkrijk, ging toch met vertraging van start. Schinkelshoek: „Maar de aardigheid is er vanaf.”

PVV-leider Wilders stelt vanmorgen in schriftelijke vragen aan premier Balkenende en minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) dat minister Croes moet aftreden. „Als de Arubanen Hero Brinkman met ook maar 1 vinger aanraken ga ik persoonlijk naar Venezuela om Chavez te smeken die corrupte criminele middeleeuwse Arubaanse bende over te nemen.”