IJsmoppen + ijzerkoekjes

Dat ik schaatsen leuk vind, mag een wonder heten. Niet alleen sta ik bekend als het onsportiefste meisje van dit universum, ik ben ook een notoire koukleum. Maar schaatsen heeft nu eenmaal iets magisch. Niet alleen het schaatsen zelf, maar ook de rituelen eromheen.

Daar waar ik vandaan kom – het Westland – was het gebruikelijk om, zodra het ijs op de vlieten het hield, naar Vlaardingen te schaatsen en daar bij de bakker Vlaardingse ijsmoppen te halen. Die ijsmoppen waren tamelijk brosse koekjes, en de sport bestond eruit ze ongebroken thuis te krijgen.

Eén uitglijer op het ijs en je had Vlaardingse ijskruimels in je rugzakje. Niet dat mij dat wat kon schelen. Ik vond die moppen zelf, een soort veredelde zandkoekjes, niet zo boeiend. Veel interessanter waren de flirtmogelijkheden tijdens zo’n schaatstocht. En de ijzerkoekjes die diezelfde Vlaardingse bakker verkocht. Wat waren die lekker; boterige, supersmeuïge kaneelkoekjes, gebakken tussen een wafelijzer.

In Vlaardingen worden beide koekjes nog steeds gemaakt. Bij voldoende vorst gaat bakkerij Hazenberg op de Hoogstraat speciaal open voor de verkoop van ijsmoppen. Voor ijzerkoekjes kun je terecht bij banketbakker Jan Boer op de Westhavenplaats. Daar gebruiken ze nog het recept van Daatje de Koe, die de koekjes in de negentiende eeuw uitvond.

Daatjes recept staat ook in het boek Koekje, van Cees Holtkamp en Kees Raat. Officieel horen ze te worden gebakken in een open wafelijzer (vandaar de naam) boven een vuurtje van takkenbossen, maar het blijkt ook prima te lukken in een elektrisch tostiapparaat. Mijn kinderen vochten dit weekeinde in elk geval om ijzerkoekjes met Sponge Bob-reliëf.

Voor ongeveer 20 koekjes:

250 g zachte roomboter

125 g witte basterdsuiker

125 g bruine basterdsuiker

½ ei, losgeklopt

1 theelepel kaneel

½ theelepel zout

400 g bloem, gezeefd

Meng (desgewenst met een elektrische mixer) de boter met beide soorten basterdsuiker. Roer er het losgeklopte ei, de kaneel en het zout door. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Laat dit afgedekt 1 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 6 mm dik. Steek er met een ovale (maar rond mag ook) uitsteekvorm koekjes uit. Verwarm een open wafelijzer op halfhoog vuur. Bak de koekjes 3 minuten totdat ze beginnen te kleuren. Draai ze om en bak ze nog zo’n 3 minuten. Of bak de koekjes 4 - 5 minuten in een tosti-ijzer. Ze moeten lekker zacht blijven van binnen, dat het bijna lijkt of ze niet helemaal gaar zijn.

Wat eet of drink jij het liefst na het schaatsen? Praat mee op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke sodabread.