'Humanitaire crisis, hoe je het ook bekijkt '

Internationale hulporganisaties wijzen op de noodsituatie waarin de burgers van de Gazastrook verkeren. Mensen zitten zonder stroom en water.

Palestijnse burgers die vluchten uit hun woning houden witte lappen omhoog als teken voor Israëlische troepen die buiten het vluchtelingenkamp Jabalya slaags zijn met Palestijnse militanten. Foto AP Palestinians hold white flags as a signal for Israeli troops after leaving their house near the area where Israeli soldiers and Palestinian militants exchange fire outside Jabaliya refugee camp, northern Gaza Strip, Monday, Jan. 5, 2009. Israeli forces pounded Gaza Strip houses, mosques and smuggling tunnels on Monday from the air, land and sea, killing at least seven children as they pressed a bruising offensive against Palestinian militants. (AP Photo/AP Photo/Hatem Moussa)
Palestijnse burgers die vluchten uit hun woning houden witte lappen omhoog als teken voor Israëlische troepen die buiten het vluchtelingenkamp Jabalya slaags zijn met Palestijnse militanten. Foto AP Palestinians hold white flags as a signal for Israeli troops after leaving their house near the area where Israeli soldiers and Palestinian militants exchange fire outside Jabaliya refugee camp, northern Gaza Strip, Monday, Jan. 5, 2009. Israeli forces pounded Gaza Strip houses, mosques and smuggling tunnels on Monday from the air, land and sea, killing at least seven children as they pressed a bruising offensive against Palestinian militants. (AP Photo/AP Photo/Hatem Moussa) Associated Press

Ziekenhuizen zitten overvol met gewonden, er zijn groeiende tekorten aan water, stroom en levensmiddelen in de Gazastrook, na een week van luchtbombardementen gevolgd door een Israëlische invasie. Hulporganisaties van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis luidden gisteren en vandaag de noodklok. Een „humanitaire adempauze” is dringend nodig om te waarborgen dat voedsel en medische hulpmiddelen terechtkomen waar ze nodig zijn, zei gisteren de humanitair coördinator voor bezet Palestijns gebied, Maxwell Gailord, op een persbriefing in Jeruzalem.

Gailord weersprak herhaalde verklaringen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en andere Israëlische leiders dat er geen „humanitaire crisis” is, onder andere doordat elke dag tientallen vrachtwagens met humanitaire hulp worden doorgelaten. „Grote aantallen mensen onder wie veel kinderen hebben honger, ze hebben het koud, ze hebben geen directe toegang tot medische instellingen, ze hebben geen toegang tot elektriciteit en stromend water en boven alles zijn ze doodsbang. Dat is hoe je het ook bekijkt een humanitaire crisis”, zei Gailord.

Volgens hem zitten nu meer dan 1 miljoen van de 1,4 miljoen inwoners zonder stroom en meer dan 250.000 zonder stromend water. Elektriciteits- en watervoorzieningen in de Gazastrook hadden al zwaar te lijden onder de anderhalf jaar durende Israëlische blokkade van het gebied, maar hebben de afgelopen dagen door het Israëlische offensief verdere schade opgelopen.

De VN-hulporganisaties zeggen moeilijk levensmiddelen en andere hulp te kunnen verspreiden door de Israëlische beschietingen vanuit de lucht, vanaf de grond en vanuit de zee en de gevechten tussen Israëlische militairen en strijders van de moslimfundamentalistische organisatie Hamas. Bovendien is de Gazastrook door het Israëlische leger gecompartimenteerd. Transport tussen het noorden en het zuiden is onmogelijk.

John Holmes, hoogste hulpcoördinator van de VN, sprak gisteren op een persconferentie in New York van een „verergerende en toenemend alarmerende crisis” naarmate het geweld voortduurt. Hij wees er onder andere op dat in de Gazastrook clustermunitie wordt gebruikt en dat dit de burgerbevolking schaadt.

Holmes zei dat de VN ervan uitgaan dat 25 procent van de meer dan 500 mensen die in de Gazastrook de dood hebben gevonden burgers zijn. Van Palestijnse zijde zijn daar ruim honderd civiele politiemannen bij die bij Israëlische luchtaanvallen op politiebureaus zijn gedood. Daarnaast zijn volgens de VN 2.500 gewonden gevallen.

Gaza’s grootste ziekenhuis, het Shifa, behandelt nu gewonden in de gangen omdat de kamers vol zijn. De meeste gewonden die hier komen zijn volgens correspondenten van persbureaus burgers – het is onduidelijk waar de strijders van Hamas worden behandeld. Volgens medische bronnen worden relatief veel amputaties verricht omdat andere behandeling niet mogelijk is wegens tekorten aan artsen en materiaal. Er zouden ook veel gewonden zijn gestorven omdat ze niet tijdig hulp kregen.

Het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Gaza, Antoine Grand, liet gisteren via het hoofdkwartier in Genève weten dat ambulances door de gevechten vaak uren nodig hebben om gewonden te bereiken, of daar zelfs helemaal niet in slagen. „Sommige gewonden sterven wachtend op een ambulance”, zei hij. „Dat is natuurlijk verschrikkelijk.” ICRC-hoofd operaties Pierre Krähenbühl zei vandaag in Genève dat de situatie van de burgers „extreem en traumatisch” is.