Hoe koud is te koud, zonder kachel?

In Zuid-Limburg was het vanochtend zeventien graden onder nul, de komende nachten vriest het ’s nachts in het hele land gemiddeld zeven graden. Reden voor energiebedrijven om hun ‘winter-afsluitbeleid’ af te stoffen, zo blijkt: laten we wanbetalers even met rust of niet? Eneco besloot vorige week dat het te koud is om de stroom af te sluiten. Wat weer niet betekent dat al afgesloten adressen weer worden aangesloten. Hoe koud is te koud? „Dat bepalen wij zelf”, zegt de Eneco-woordvoerder.

Gangbare praktijk was al jaren dat stroombedrijven niemand afsluiten als het ‘in De Bilt’ drie dagen lang vriest. „Maar dat zegt weinig, want gisteren vroor het bijvoorbeeld niet”, zegt de woordvoerder van stroombedrijf Nuon.

Elk jaar betalen tienduizenden huishoudens lange tijd de stroomrekening niet. Tot twee jaar geleden werden zij afgesloten, ook ’s winters. Sindsdien mogen stroombedrijven huishoudens niet meer afsluiten tussen 1 oktober en 1 april. Tenzij.

Over dat tenzij is veel onduidelijk, zo blijkt. Tenzij de wanbetaler fraudeert (rommelt met de meter) of hennep kweekt, onderstrepen bijvoorbeeld de stroombedrijven. En tenzij de wanbetaler weigert mee te doen aan een ‘schuldhulpverleningstraject’. Het stroombedrijf moet hem op die mogelijkheid wijzen.

Het is „in alle omstandigheden ondenkbaar” dat een gezin met een baby nu zonder verwarming zit, zegt Kamerlid Diederik Samson (PvdA). Stroombedrijven doen nog te weinig om afsluiten te voorkomen, stelt hij. Hij heeft er vorige week Kamervragen over gesteld aan minister Verhoeven (Economische Zaken). Eneco dreigt volgens hem te snel met juridische stappen tegen kwetsbare wanbetalers. „Juridisch zal een bedrijf wel winnen, want het kent de regels. Maar ik wil dat het bedrijf alles doet om wanbetaling op te lossen en afsluiten vóór te zijn.”