Hamas-leiders: met ons is te praten

De oorlog in de Gazastrook is zinloos, zeggen twee Hamas-leiders in Ramallah. De partijen moeten straks gewoon met elkaar door.

Niet de afgesproken drie, maar twee Hamas-leiders zitten vanochtend achter hun bureau in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever. De derde, parlementslid Abed Jaber Fuqah, is vannacht gearresteerd bij een inval van het Israëlische leger in zijn huis. Misschien, zeggen Mahmoud Musleh en Aimen Daragmeh, worden zij ook opgepakt. „Ik wil niet ondergedoken leven”, zegt Musleh. „Als ze me zoeken, vinden ze me toch wel.”

Via de verslaggeving van Al-Jazeera volgen de twee parlementsleden de oorlog in de Gazastrook. Het contact met hun partijgenoten in Gaza hebben ze al dagen geleden verloren. „Deze oorlog is zinloos”, zegt Mahmoud Musleh, een oude man met een Arafatsjaal om zijn hoofd. „Ze kunnen honderden mensen doden, of duizenden, maar uiteindelijk staat altijd weer een nieuwe Hamas-leider op. Hamas is een beweging van onderop. Wil je Hamas uitschakelen, dan moet je de hele Gazastrook verwoesten. Het is een illusie te denken dat het conflict met militaire middelen op te lossen is.”

Dat de infrastructuur van de Hamas-regering in de Gazastrook verwoest is, is volgens Musleh minder belangrijk. „Zolang er steun onder de bevolking is, kan Hamas zich herstellen.”

Het kantoortje van Musleh en Daragmeh is een van de laatste gebouwen die Hamas nog in de Palestijnse gebieden in gebruik heeft. Veel hebben de mannen niet te doen. Het Palestijnse parlement is in 2007 door president Mahmoud Abbas ontbonden, na een gewapend conflict tussen Hamas en Al-Fatah, de partij van Abbas. Hamas is sindsdien ondergronds gegaan op de Westelijke Jordaanoever. In de Gazastrook heeft Fatah sinds 2007 niets te zeggen.

Daragmeh, een scheikundige, zegt dat Hamas uit is op een nieuw bestand met Israël. „We hebben een half jaar geleden een bestand gesloten, dat we gerespecteerd hebben. Daar hebben we laten zien dat er met ons te praten valt.”

Vervolg Hamas: pagina 5

‘Israël noch Hamas kan dit winnen’

Vervolg Hamas van pagina 1

Volgens Israël was de aanval op de Gazastrook onvermijdelijk, omdat Hamas raketten afschoot op Israël. De operatie moet, onder meer, Hamas dwingen te stoppen met raketbeschietingen. De raketbeschietingen door Hamas’ gewapende vleugel, zegt Daragmeh, begonnen nadat Israël vorig najaar een aanval op de Gazastrook uitvoerde en daarmee het bestand schond. „Bovendien werd aan een essentiële voorwaarde niet voldaan: de grenzen van de Gazastrook zijn niet opengegaan. Dat was onacceptabel.” De raketten op Israël, zegt Musleh, vallen onder het Palestijnse recht op zelfverdediging. „Nu we aangevallen worden, mogen we terugslaan met de middelen die we hebben.”

Een nieuw staakt-het-vuren heeft wat Musleh en Daragmeh betreft twee voorwaarden. De Israëlische aanvallen op Gaza moeten stoppen, en de grens moet worden geopend. Maar, tekent Daragmeh hierbij aan, we zitten nu maar wat te speculeren. „Hamas heeft niets te vertellen over een eventueel staakt-het-vuren. Israël is de Gazastrook binnengevallen, en de oorlog houdt pas op als zij daartoe beslissen. De bal ligt op hun helft, wij kunnen alleen maar afwachten. Willen ze doorgaan met schieten, dan doen ze dat. Hebben ze er genoeg van, dan houden ze op.”

Daragmeh citeert de Israëlische premier Olmert, die zei dat Israël zelf beslist wanneer het klaar is voor een staakt-het-vuren.

Spottend: „Daar had hij helaas gelijk in. De internationale gemeenschap staat verder aan de zijlijn.”

Khaled Meshaal, de Hamas-leider in de Syrische hoofdstad Damascus, zei vorige week dat de beweging een overwinning wacht als de Israëlische troepen de Gazastrook zouden binnenvallen. De parlementariërs in Ramallah klinken minder strijdlustig. „Ik geloof in dit conflict niet in termen als ‘een overwinning’ of ‘een nederlaag’”, zegt Musleh. „Geen partij kan dit winnen, en wij zullen niet volledig van de kaart geveegd worden.” De partijen moeten straks weer met elkaar verder, zegt hij.

Daragmeh zegt dat Hamas „altijd” wil praten over een definitief vredesakkoord. „Israël zegt dat Hamas zo’n bedreiging is voor zijn voortbestaan, dat het niet met ons wil praten. Maar dat werd in het verleden ook over de PLO van Yasser Arafat gezegd.” Hij somt op. „Hamas vraagt dit: terugtrekking van Israël achter de bestandslijn van 1967, erkenning van het recht op terugkeer van de vluchtelingen en Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat. Dit is het minste dat we kunnen vragen.”

Maar voor de onderhandelingen met Israël door president Abbas heeft Daragmeh geen goed woord over. „Hij laat zich gebruiken door Israël en de internationale gemeenschap. Het is kansloos. Zelfs als hij naar een van zijn steden wil reizen, moet hij toestemming van Israël vragen.” Tegelijk werkt hij ons op verzoek van Israël en de Verenigde Staten tegen, zegt Musleh. „Het parlement, waarin wij de meerderheid hebben, mag niet bijeenkomen. De dovenschool, waar ik directeur van was, is gesloten omdat het een dekmantel van Hamas zou zijn. Zolang wij Palestijnen elkaar tegenwerken, komt er nooit een oplossing.”