Groot onderzoek van musea naar joodse herkomst collecties

DEN HAAG. Musea in Nederland beginnen dit jaar met een groot onderzoek naar hun kunstaankopen sinds 1933. Bedoeling is om te achterhalen welke kunstvoorwerpen ooit eigendom waren van joodse Nederlanders, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd of achtergelaten en in musea beland zijn. Dat zei directeur Siebe Weide van de Nederlandse Museumvereniging gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie. Het onderzoek gaat vier jaar duren en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Vrijwel alle vierhonderd musea werken mee aan het onderzoek. Na de afronding in 2013 maken de musea bekend over welke objecten twijfel bestaat, zodat eventuele erfgenamen zich kunnen melden. In de jaren dertig en tijdens de oorlog bleven veel kunstvoorwerpen achter van joden die op de vlucht sloegen. Ook werden joden gedwongen objecten te koop aan te bieden of roofden de nazi`s kunst van hen. Veel objecten kwamen in de kunsthandel of op veilingen terecht, waar musea ze aankochten voor hun collectie.