Gevechten Israël, Hamas nu in steden

De gevechten tussen Israëlische legereenheden en strijders van Hamas breidden zich vandaag uit tot in de dichtbevolkte stedelijke gebieden van de Gazastrook.

Behalve in de voorsteden van Gaza-stad wordt gevochten in Jabalya en Beit Lahya in het noorden van de Gazastrook en in Khan Younis, Bureij en Deir al-Balah in het zuiden. Het Israëlische offensief, dat zaterdag begon na een week van luchtaanvallen, heeft als eerste doel een einde te maken aan de raketaanvallen door Hamas op Israël. Deze gaan echter nog door.

Vanochtend werden circa tien raketten afgeschoten op Israël, waarvan één insloeg in de stad Gedera, 45 kilometer van de grens. Niet eerder was zo ver van de grens een raket terechtgekomen. Volgens een rapport van de Israëlische militaire inlichtingendienst waaruit de krant Ma’ariv citeerde, heeft Hamas nog voldoende raketten en mortiergranaten om Israël verscheidene weken te bestoken.

Vanochtend werden volgens de Verenigde Naties vijf Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen op twee VN-scholen, één in Gaza en één in het zuiden van het gebied. In de school in Gaza-stad hadden 450 Palestijnen hun toevlucht gezocht.

Volgens Palestijnse medische bronnen zijn nu meer dan 575 Palestijnen gedood sinds de operatie op 27 december begon, van wie volgens de VN een kwart burgers. Israël klaagt dat Hamas wapens en strijders in dichtbevolkt gebied verbergt.

Aan Israëlische kant zijn bij het grondoffensief vijf militairen gedood, van wie vier door eigen vuur, en bij de raketaanvallen door Hamas vier burgers sinds 27 december. Het grondoffensief heeft volgens Israël tot dusverre 130 Palestijnse militanten het leven gekost.

Israëlische troepen hebben de Gazastrook gecompartimenteerd in drie stukken: het noorden, zuiden en Gaza-stad. Ook hebben Israëlische troepen hoge gebouwen in Gaza-stad bezet. Langs de Egyptische grens zijn bij beschietingen tientallen smokkeltunnels verwoest. Volgens Israëlische militaire functionarissen zijn 80 Palestijnen opgepakt, van wie sommigen vermoedelijk Hamas-leden. Een deel van hen zou naar Israël zijn overgebracht voor verhoor. (Reuters, AFP, AP)