Esten vrijgesproken van relschoppen

Tallinn. Vier Esten van Russische afkomst zijn gisteren vrijgesproken van het organiseren van rellen in Estland in 2007 na de verplaatsing van een Sovjetmonument uit het centrum van de hoofdstad Tallinn. Voornamelijk etnische Russen zorgden in april dat jaar voor straatgevechten uit onvrede met de verplaatsing van een standbeeld van een bronzen soldaat naar een afgelegen begraafplaats. De soldaat staat voor veel Russen in Estland symbool voor de overwinning van de Sovjet-Unie op het fascisme, maar voor veel Esten is het juist een icoon van onderdrukking door Moskou in de decennia daarna. Bij de rellen viel een dode. Moskou, dat wel beschuldigd is van steun aan de relschoppers, verklaarde zich tevreden met de uitspraak. ”De beslissing van de rechtbank bevestigt nogmaals de terechtheid van de publieke woede die werd veroorzaakt door de uitdagende zet van de Estse autoriteiten”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.