Dus het werd Florida

Hoe weet je dat je op vakantie moet?

Ik wist het door een droom. Dromen navertellen moet eigenlijk verboden worden, dus in één zin: ik droomde dat ik Ad Visser in een café zag, en dat tegelijkertijd powerfeministe Heleen Mees kwam binnenlopen, die de liefde van haar leven gevonden had. En in die droom dacht ik: hé, daar moet ik een stukje over schrijven.

Als je in een droom denkt: daar moet ik een stukje over schrijven, dan heb je te veel stukjes geschreven. Ik moet dus op vakantie. (Even afgezien van het feit dat het verontrustend is dat ik van Ad Visser en Heleen Mees droom.)

Met een onmogelijk schema van werkafspraken en verhuizingen bleek dat mijn vriend en ik alleen weg konden als we over een week zouden vertrekken. De plek van bestemming moest op minder dan tien uur vliegen en zes uur jetlag liggen, echt warm zijn en zonder enige reisvoorbereiding, vaccinaties of afritsbroeken te overleven zijn. Dus het werd Florida.

Ik had nog een week voor de voorpret, dus kocht ik snel de Rough Guide to Florida. Pas toen ik er thuis in zat te lezen, wist ik weer waarom ik al jaren geen Rough Guides en Lonely Planets had gekocht.

Deze gidsen gaan ervan uit dat de ideale vakantiebestemming Rough en Lonely is. Zodra er ergens een Marriott-hotel staat, een winkeltje met toeristische sleutelhangers, of – God verhoede – een pretpark, dan raken deze gidsen heel ontstemd.

Florida is één grote toeristentrekpleister, dus het lezen van de Rough Guide over Florida is ontmoedigend. In Key West wordt de hoofdstraat ‘verstopt door toeristen’, Coconut Grove ‘was in de jaren zestig een plek voor kunstenaars, maar wordt nu gedomineerd door twee enorme winkelcentra’, en in Disneyland ‘voelt een bezoeker zich een radartje in een gigantische machine’.

Bij elke beschreven stad doet de Rough Guide zijn beklag dat er te weinig boekwinkels zijn. Ik ken weinig mensen die voor de literaire thrills naar Florida afreizen, maar goed: diegenen worden gewaarschuwd.

Wat de Rough Guide wél goedkeurt: het onontdekte Calusa Beach ‘als je de geur van het brakke water aankunt’, het J.N. Darling-natuurpark waar, vermeldt de gids, ‘alleen dieren met zeer goede schutkleuren wonen’, of met een roeiboot door de Everglades peddelen: ‘Laat je niet weerhouden door de krokodillen.’

En toch heb ik zin om te gaan. Dat betekent ook dat ik aan vakantie toe ben.