Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Dringend te koop: 220 m2 voor 669.000 euro

De Helderse burgemeester krijgt 3.200 euro per maand voor zijn huis in Rotterdam.

Een ‘novum’, maar er zijn meer burgemeesters met dezelfde financiële problemen.

De Hoge Erasmus (rechtertoren op voorgrond), het complex waar Hulman woonde. Foto Bas Czerwinski 05-01-2009, Rotterdam. Flat van Hulman, tweede van links. Foto Bas Czerwinski Erasmusbrug
De Hoge Erasmus (rechtertoren op voorgrond), het complex waar Hulman woonde. Foto Bas Czerwinski 05-01-2009, Rotterdam. Flat van Hulman, tweede van links. Foto Bas Czerwinski Erasmusbrug Czerwinski, Bas

Het appartement heeft een schitterend uitzicht op de Erasmusbrug in Rotterdam. Een open keuken en een luxe badkamer met ligbad en stoomcabine. Het rood van de banken komt terug in het laken van de pooltafel en in het tapijt. En het 4-kamerappartement (220 m2 ), vraagprijs 699.000 euro, staat al langer dan zes maanden te koop, is op woningsite Funda te lezen.

De woning is van Stefan Hulman, burgemeester van Den Helder sinds juni 2007. Hij kocht daar een nieuw huis (voor 475.000 euro), maar raakte zijn oude woning (gekocht voor 322.000 euro in 1999) in Rotterdam tot nu toe niet kwijt. Daar was hij tot 2006 wethouder.

Door de dubbele woonlasten dreigde Hulman in problemen te komen, vertelt locoburgemeester Cor Hienkens. „Hij kon het niet meer op eigen houtje oplossen.” De financiële sores van de burgemeester bracht het college van PvdA, VVD en CDA tot een onorthodoxe maatregel. Hulman krijgt 3.200 euro bruto per maand, bovenop zijn salaris en met terugwerkende kracht vanaf augustus 2007. Als einddatum is augustus 2009 afgesproken. Over terugbetaling zijn – nog – geen afspraken gemaakt.

Dat is, vindt bijvoorbeeld Roel Prins van de lokale Helderse partij Behoorlijk Bestuur, niet uit te leggen aan een bijstandsmoeder. En ook niet aan de honderd mensen die weleens eten halen bij de Voedselbank in Den Helder, zegt Ronald Kroon, van de lokale actiegroep VanGalenbuurt.nl. Hij haalde dit weekeinde 500 handtekeningen op bij tegenstanders van de vergoeding. Waarom, vinden zij, moet de Helderse gemeenschap opdraaien voor privéproblemen van een burgemeester? De actiegroep gaat door met het verzamelen van handtekeningen tot de raadsvergadering op 19 januari, waar het onderwerp wordt besproken. Niet iedereen wilde overigens de protestverklaring ondertekenen, vertelt Kroon. Sommige mensen vonden: ‘Wij hebben die man hiernaartoe gehaald, nu niet zeuren’.

De kans dat het huis van Hulman in Rotterdam op korte termijn nog wordt verkocht, lijkt door de kredietcrisis alleen maar kleiner geworden. Hulman heeft ook nog een huis in Spanje. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft hij daarop juist een hypotheek genomen om zijn woonlasten hier te kunnen betalen. Roel Prins: „Voor ons is niet duidelijk hoe de financiële situatie van de burgemeester nu echt is.”

Behuizing voor burgemeesters zorgt vaker voor problemen, zegt Ruud van Bennekom van het genootschap van burgemeesters. Een burgemeester is verplicht binnen een jaar na zijn benoeming te verhuizen naar zijn gemeente, maar in die tijd lukt het soms niet een nieuw huis te vinden en het oude te verkopen. Een gemeente kan een burgemeester een tijdelijke ontheffing verlenen om enige tijd buiten de gemeente te blijven wonen. Van Bennekom vindt het vervelend dat juist burgemeesters die „netjes” verhuizen naar hun nieuwe gemeente soms in financiële problemen komen. De nieuwe burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb heeft ook nog geen geschikt huis voor zijn gezin gevonden en bivakkeert in een pied-à-terre in Rotterdam.

Er bestaat een regeling voor het compenseren van dubbele woonlasten voor burgemeesters. Daarin staat dat een gemeente maximaal vier maanden 227 euro mag geven bovenop het salaris. Dat bedrag is volgens Van Bennekom „volstrekt uit de tijd”. De vergoeding die Den Helder wil betalen noemt hij wel „een novum” en hij weet niet of het mag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan daarover ook nog geen uitsluitsel geven. Een woordvoerder zegt dat extra informatie is opgevraagd over de regeling bij de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland.

De PvdA in de gemeenteraad van Den Helder heeft gesuggereerd dat er weer een ambtswoning zou moeten komen, die kan worden verhuurd aan opeenvolgende burgemeesters. Veel gemeenten hebben hun ambtswoning de afgelopen decennia juist verkocht, omdat die niet meer voldeed of omdat de burgemeester liever een eigen woning wilde. Bovendien, zegt Roel Prins, zou in dit geval een ambtswoning de oplossing niet zijn. Dan had Hulman nog steeds dubbele woonlasten en een onverkocht huis in Rotterdam. „Het echte probleem is dat wij een burgemeester hebben die nogal wat schulden is aangegaan.”

Hulman wil zelf niet reageren. Locoburgemeester Hienkens: „Dit gaat deels om een privésituatie. Het is aan het college om verantwoording af te leggen over de gekozen maatregel.”