Drie relizenders werken samen

De Evangelische Omroep (EO), de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Joodse Omroep gaan eenmalig samenwerken bij het maken van een live-programma uit Jeruzalem over de Israëlische verkiezingen van 10 februari. „We verschillen misschien van visie, maar daarom kunnen we wel een evenwichtig beeld laten zien”, zegt Abderrahman Farsi, programmaleider bij de moslimomroep.

Het programma, met als titel Live uit Jeruzalem, moet vorm krijgen door „gewone, lokale mensen” aan het woord te laten, zeggen de omroepen. Daarom zullen er geen experts uit Nederland aan te pas komen. De samenwerking kan een beter beeld geven over de situatie, zegt Farsi, want „je kunt je nooit 100 procent verplaatsen in de schoenen van een ander”.

Producent Willy Lindwer kwam met het idee voor een uitzending waaraan de drie omroepen zullen meewerken. De betrokkenen zijn positief over de unieke samenwerking. EO-woordvoerder Aldert Baas noemt het een „positieve kans” om met meerdere partijen, die elk op een verschillende manier naar de politieke situatie kijken, een uitzending te maken. „Vanuit Den Haag worden we ook gestimuleerd om samen te werken.”

Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep, hoopt op deze manier Israëliërs en Palestijnen met elkaar in gesprek te brengen aan dezelfde tafel. „Het doel is om de Nederlandse kijker op een wat andere manier te berichten over de Israëlische verkiezingen”. Zijn omroep heeft al eerder samengewerkt met de moslimomroep, maar nog nooit bij zo’n „heet discussiepunt” voor de bevolking van Israël.

De omroepen zijn gelijk vertegenwoordigd. Ze leveren alle drie een eindredacteur en Andries Knevel (EO), Hadassah de Boer (Joodse Omroep) en Abdellah Dami (NMO) zijn de presentatoren. Het programma komt rechtstreeks uit Jeruzalem en wordt uitgezonden voor en direct na het tv-programma Nova.