Dochter Bhutto rapt voor haar moeder op YouTube

„Dear mom, if you can hear me, I’ve got a few things to say to you, I never got the chance to say/ But if I could have.. I would take the pain away.”

Zo begint het rapnummer I would take the pain away, sinds vrijdag te horen op YouTube. Het is gecomponeerd en geschreven door de 18-jarige studente Bakhtawar Bhutto, dochter van de vermoorde Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto.

Op sobere, stemmige tonen, in mineur en met steeds feller uitgesproken woorden, herdenkt zij haar moeder, die op 27 december 2007 bij een zelfmoordaanslag om het leven kwam. „Your enemies feared your presence/ You had beauty and intelligence/ Everything you did relevant”, rapt Bakhtawar met omfloerste stem en met een licht accent.

In het clipje, dat al is uitgezonden door de Pakistaanse staatszender en nu ook te zien is op YouTube, wisselen strijdbare en iconische filmpjes en foto’s van Benazir Bhutto elkaar af. Ook komen er familiefoto’s voorbij, evenals beelden van rouwende aanhangers na haar dood. Aan het eind van het vijf minuten durende nummer slaat het fotoalbum dicht en verschijnen Bhutto’s naam, geboorte- en sterfdatum.

Een vriendin van de familie zei in een reactie tegen persbureau Reuters dat Bakhtawar weliswaar musiceert als hobby, maar dat de studente aan de universiteit van Edinburgh geen serieuze muziekcarrière ambieert. „Dit nummer is een eerbetoon van een rouwende dochter aan haar moeder.” Dat is af en toe hartverscheurend: „How you wished me happy eighteen/ A whole month in advance/’Cause somehow you knew/ It would be your last chance.”

Bekijk de clip en beluister het nummer via nrc.nl/kunst