'Dit is een echte multiculturele kerk'

In: de Levende Steen Gemeente, Hoogvliet

Aanwezig: circa 700 gelovigen

Voorganger: Edgar Holder, „Show is nep, dat hebben mensen al gauw door”

Een van de zondagdiensten van de Levende Steen Gemeente in Hoogvliet. Het lijkt er op een flinke tv-studio. Foto Luciana Caputo Rubriek Hemel&Aarde van dinsdag 6 januari Nrc Handelsblad Artikel Anil Ramdas Foto: vandaag zondag 4 januari zijn te gast bij de levende steen gemeente in Hoogvliet bij de zondagsdienst van 9.30. Samenkomsten zijn nooit hetzelfde in de Levende Steen, God beweegt en spreekt ! We willen de Heilige Geest de ruimte geven om te werken in ons midden zoals Hij wil. Tijdens de dienst legt een filmploeg de dienst vast zodat hij uitgezonden kan worden op o.a sbs6. Op de foto zie je achter de rij mensen die de schalen brood uitdelen( delen van het avondmaal) Pastor Edgar Holder staan. Foto: Luciana Caputo
Een van de zondagdiensten van de Levende Steen Gemeente in Hoogvliet. Het lijkt er op een flinke tv-studio. Foto Luciana Caputo Rubriek Hemel&Aarde van dinsdag 6 januari Nrc Handelsblad Artikel Anil Ramdas Foto: vandaag zondag 4 januari zijn te gast bij de levende steen gemeente in Hoogvliet bij de zondagsdienst van 9.30. Samenkomsten zijn nooit hetzelfde in de Levende Steen, God beweegt en spreekt ! We willen de Heilige Geest de ruimte geven om te werken in ons midden zoals Hij wil. Tijdens de dienst legt een filmploeg de dienst vast zodat hij uitgezonden kan worden op o.a sbs6. Op de foto zie je achter de rij mensen die de schalen brood uitdelen( delen van het avondmaal) Pastor Edgar Holder staan. Foto: Luciana Caputo Caputo, Luciana

Als ik het gebouw in Hoogvliet, bij Rotterdam, nader, hoor ik al zang en muziek en als ik binnenga word ik onmiddellijk ontvangen door een man met een koptelefoon en microfoontje. Ik noem de naam van mijn contactpersoon in de overtuiging dat dit niets zal uithalen: de ruimte, zo groot als een gymzaal van een middelbare school, is stampvol mensen, zo’n zevenhonderd schat ik, en ze zingen en klappen of houden hun handen omhoog. Op het podium is er een koor en een drumstel en de voorganger zweept zijn publiek op met de boodschap van Jezus. Maar de man bij de ingang zegt iets in zijn microfoon en ineens staat mijn contactpersoon voor mij. Wat op een chaos had geleken, blijkt strak te zijn georganiseerd. De ochtenddienst is nog niet afgelopen en de middagdienst zal zo beginnen, in die pauze zal pastor Edgar Holder mij te woord staan.

Het lijkt niet op een kerk, maar op een flinke televisiestudio, met camera’s, grote beeldschermen, sterke lampen aan het plafond en geluidsboxen. Van de dienst worden opnamen gemaakt die worden uitgezonden op SBS6.

Dan is er ineens werkelijke chaos als de dienst is afgelopen en de mensen een weg zoeken naar hun jassen of versnaperingen kopen in de kantine. Overal is voor gezorgd en de vele medewerkers weten op de seconde wat ze moeten doen.

Dit is een van de tien mega-kerken van Nederland, de Levende Steen Gemeente, en misschien wel de snelst groeiende van allemaal. Hoe is dat mogelijk, in een tijd waarin steeds meer kerkgebouwen leeg staan? Pastor Holder moet lachen om die vraag. Een creools-Surinaamse man met een charme en een bevlogenheid waarin ik een mogelijke verklaring denk te hebben voor de grote aantallen bezoekers, maar dat durf ik nog niet te suggereren.

Hij begon deze gemeente vijftien jaar geleden en ‘levende steen’ is een van de aanduidingen van Jezus in de Bijbel, zijn volgelingen zijn kleinere stenen die tezamen Gods tempel vormen.

Edgar Holder werd ertoe geroepen, vertelt hij, hij was naar Nederland gekomen om medicijnen te studeren, maar kreeg plotseling het besef het woord van God aan de mensen te moeten brengen. Dat het zo’n ongelooflijke vlucht zou nemen, had hij toen niet voorzien: tweeduizend leden nu, een wekelijkse uitzending op tv, een mooie website, een ruimte die nu al te krap is, een nieuw hypermodern gebouw over twee jaar dat ruimte zal bieden aan drieduizend mensen tegelijk.

Wat is het geheim? Pastor Holder aarzelt, hij wil niet afgeven op andere kerkelijke gemeenten; het zal aan de waarachtigheid liggen, aan de echtheid van de boodschap en vooral aan zijn praktische aanpak. De Bijbel is voor hem geen theoretisch geschrift, maar een praktische handleiding die je kunt gebruiken op alle moeilijke terreinen van het dagelijkse leven: huwelijk, werk, tijden van nood zoals ziekte of verdriet.

En toch: ligt het misschien ook aan het soort mensen dat hij aanspreekt? „Ik begrijp wat u bedoelt. Men zegt dat Surinamers en Antillianen veel spiritueler zijn ingesteld, maar kijkt u maar rond, telt u ook de blanke bezoekers, mensen van alle mogelijke achtergronden. Dit is een echte multiculturele kerk.”

Het is waar, maar dan heb ik weer geen verklaring voor de omvang en de razendsnelle groei van deze gemeente, en nu vraag ik het maar: kan het niet aan hem zelf liggen, zijn presentatie, zijn persoonlijke uitstraling? Zoals verwacht geeft Pastor Holder daar geen antwoord op, maar gelukkig is zijn zakelijke adviseur, een bankdirecteur, erbij, die schoorvoetend toegeeft dat „onze voorganger erg kan enthousiasmeren”. En het gevaar dat het meer show wordt dan geloof? Daar maakt de pastor zich totaal geen zorgen over: „Show is nep, en dat hebben mensen al gauw door. Ik wijs juist op de echtheid van de Heer, de praktische zin van het geloof, en trouwens: voetbal in een vol stadion is toch ook niet alleen show?”

Anil Ramdas bezoekt tweewekelijks een geloofsgemeenschap. Reacties en suggesties: ramdas@nrc.nl