Dit huis staat (te koop) te huur

De huizenverkoop was in november 30 procent lager dan in de maand ervoor.

Aan de tussenoplossing, verhuren van een te koop staand huis, zitten nadelen.

Voor het verhuren van een te koop staand huis is onder meer toestemming van de bank nodig. Foto Roger Cremers Nederland, Cadzand, 26-07-2008 Aan de 'Boulevard van Wielingen'.. Een huis staat te huur vanaf 2009. Cadzand (West-Vlaams: Kezand) is een dorp, gelegen in het uiterste westen van de provincie Zeeland in Nederland. Het dorp telt 804 inwoners (2007). Sinds 2003 is Cadzand een deel van de gemeente Sluis. Tot Cadzand behoort ook Cadzand-Bad. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Voor het verhuren van een te koop staand huis is onder meer toestemming van de bank nodig. Foto Roger Cremers Nederland, Cadzand, 26-07-2008 Aan de 'Boulevard van Wielingen'.. Een huis staat te huur vanaf 2009. Cadzand (West-Vlaams: Kezand) is een dorp, gelegen in het uiterste westen van de provincie Zeeland in Nederland. Het dorp telt 804 inwoners (2007). Sinds 2003 is Cadzand een deel van de gemeente Sluis. Tot Cadzand behoort ook Cadzand-Bad. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

In het begin kwam er nog wel een aantal geïnteresseerde kopers kijken naar de eengezinswoning van Albert Pouwels (45) uit Leiderdorp. De woning uit de jaren tachtig, met drie slaapkamers en een grote tuin op het zuidwesten, stond vanaf februari 2008 voor 348.000 euro te koop. Maar hoe meer slecht economisch nieuws er kwam, hoe stiller het werd. Doordat Pouwels een andere woning had gekocht, werd hij met dubbele woonlasten geconfronteerd.

Een woning in Nederland stond in het derde kwartaal van 2008 gemiddeld 75 dagen te koop. Een jaar eerder was dit volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nog 70 dagen. Het aantal verkochte woningen daalde volgens het Kadaster in november 2008 met 30 procent ten opzichte van oktober. Steeds meer verkopers overwegen om die reden hun huis tijdelijk te verhuren.

Verhuurmakelaar Direct Wonen constateerde vanaf september vorig jaar een grotere interesse voor verhuur. „We hebben honderden telefoontjes gehad van mensen die informeren naar verhuur. Onder meer omdat ze hun huis niet verkocht krijgen”, zegt Bianca Arts, directeur Direct Wonen verhuur. Een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis spreekt van „tientallen vragen” en ook adviseur Frank van den Reijden van Interveste, een bedrijf dat bemiddelt in tijdelijke verhuur van panden, krijgt meerdere aanvragen per dag van particulieren voor het verhuren van hun woning.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is voorzichtig: „Het klinkt heel logisch om je huis te gaan verhuren als je het niet verkocht krijgt, maar in de hypotheekakte staat vaak dat het niet mag. Een huis in verhuurde staat brengt immers minder op.” Ook de Vereniging Eigen Huis waarschuwt woningbezitters. „Mensen hebben toestemming nodig van de bank.” Pouwels geeft aan dat de bank in zijn geval ook nog van niets weet. „Officieel moet je dat doorgeven, maar zolang de hypotheek elke maand betaald wordt, is het geloof ik niet zo’n probleem.”

De Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat er bij verhuur ook snel sprake is van huurbescherming. De vereniging kreeg enkele vragen van leden die hun huis tijdelijk verhuurden aan vrienden, die er vervolgens niet meer uit gingen. De woordvoerder van Vereniging Eigen Huis: „Zorg ervoor dat het huurcontract juridisch waterdicht is.”

Pouwels vroeg eerst aan zijn makelaar of die verhuurders voor hem kon vinden, maar die had slechte ervaringen met huurders en deed niet aan huurbemiddeling. Uiteindelijk schakelde Pouwels verhuurmakelaar Caspar Spendel in, die voor de woning in Leiderdorp binnen een week een geïnteresseerde Schot vond, die bereid was 1.500 euro huur per maand te betalen. Pouwels is blij dat het huis kon worden verhuurd aan een expat: „Wanneer je het verhuurt aan een Nederlander loop je toch het risico dat ze naar de huurcommissie hollen om te kijken of ze niet teveel huur betalen. Bovendien is er het risico dat je ze niet meer uit je huis krijgt.”

Directeur Arts van Direct Wonen bevestigt dat tijdelijk verhuur lastig is. Uiteindelijk besluit 63 procent van de mensen die bellen om hun huis niet te verhuren. „Naast de huurbeschermingswetgeving en de clausules in de hypotheekakte, mag je in een beperkt aantal gevallen je woning tijdelijk verhuren. Bijvoorbeeld wanneer je voor je werk voor een periode naar het buitenland gaat. Als je de oude woning nog niet hebt verkocht, mag je de nieuwe woning tijdelijk verhuren. Maar mensen willen vaak zelf in hun nieuwe huis wonen.”

Het huis van Pouwels stond in totaal negen maanden te koop. In november 2008 werd het tijdelijk uit de verkoop gehaald. Toen tekende de Schotse huurder een contract om het huis een jaar te huren. De man die voor een offshore bedrijf in Leiden werkt, zal waarschijnlijk langer in Nederland blijven en overweegt het huis te kopen. Pouwels: „Dat zou fantastisch zijn. We hebben in ieder geval een jaar lang opbrengsten van ons huis gehad.”