Denguemug is te doden met bacterie

rotterdam, 6 jan. - Muggen die de tropenziekte knokkelkoorts (dengue) overbrengen, zijn selectief te bestrijden door de muggen met een schadelijke bacterie te besmetten. Dat verwachten Australische biologen die voor het eerst een populatie denguemuggen (Aedes aegypti) met zo`n schadelijke bacterie infecteerden. De bacterie Wolbachia halveert de levensduur van de muggen van zes naar drie weken. Omdat alleen oudere muggen knokkelkoorts overbrengen, kan dat de verspreiding van de ziekte inperken. De methode is op papier efficiënter dan bestrijdingsmiddelen die alle muggen doden: tegen zulke middelen worden muggen namelijk snel resistent. Bovendien hebben Wolbachia-bacteriën de merkwaardige eigenschap dat ze de voortplanting van muggen manipuleren. Hoewel ze schadelijk zijn voor de muggen, bevorderen ze zo toch hun overleving. De Australiërs publiceerden afgelopen vrijdag in Science.