Den Helder helpt burgemeester met schulden

Den Helder helpt zijn burgemeester dubbele woonlasten te dragen. Inwoners vragen zich af of de gemeenschap aan privéproblemen moet meebetalen.

Het appartement heeft een schitterend uitzicht op de Erasmusbrug in Rotterdam. Een open keuken en een luxe badkamer met ligbad en stoomcabine. Het rood van de banken komt terug in het laken van de pooltafel en in het tapijt. Het 4-kamerappartement, vraagprijs 699.000 euro, staat al langer dan zes maanden te koop, is op woningsite Funda te lezen.

De woning is van Stefan Hulman, burgemeester van Den Helder sinds juni 2007. Hij kocht daar een huis (voor 475.000 euro), maar raakte zijn woning in Rotterdam (gekocht voor 322.000 euro in 1999) tot nu toe niet kwijt. Daar was hij tot 2006 wethouder.

Door de dubbele woonlasten dreigde Hulman in problemen te komen, vertelt de Helderse locoburgemeester Cor Hienkens telefonisch. „Hij kon het niet meer op eigen houtje oplossen.” De financiële sores van de burgemeester bracht het college van PvdA, VVD en CDA tot een onorthodoxe maatregel. Hulman krijgt 3.200 euro bruto per maand, bovenop zijn salaris en met terugwerkende kracht vanaf augustus 2007. Als einddatum is augustus 2009 afgesproken. Over terugbetaling zijn – nog – geen afspraken gemaakt.

Dat is, vindt Roel Prins van de lokale partij Behoorlijk Bestuur, niet uit te leggen aan een bijstandsmoeder. En ook niet aan de honderd mensen die wel eens eten halen bij de voedselbank in Den Helder, zegt Ronald Kroon, van de lokale actiegroep VanGalenbuurt.nl. Hij haalde dit weekend vijfhonderd handtekeningen op bij tegenstanders van de vergoeding. Waarom, vinden zij, moet de Helderse gemeenschap opdraaien voor privéproblemen van een burgemeester? De actiegroep gaat door met het verzamelen van handtekeningen tot de raadsvergadering op 19 januari waar het onderwerp besproken wordt.

Niet iedereen die hij het vroeg, wilde overigens de protestverklaring ondertekenen, vertelt Kroon. Sommige mensen vonden: wij hebben die man hiernaartoe gehaald, nu niet zeuren.

De kans dat het huis van Hulman in Rotterdam snel verkocht wordt, lijkt door de kredietcrisis kleiner geworden. Hij heeft ook nog een huis in Spanje. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft hij daarop juist een hypotheek genomen om zijn woonlasten hier te kunnen betalen. Prins: „Voor ons is niet duidelijk hoe de financiële situatie van de burgemeester nu echt is.”

Behuizing voor burgemeesters zorgt vaker voor problemen, zegt directeur Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Een burgemeester moet binnen een jaar na zijn benoeming verhuizen naar zijn gemeente. Soms lukt het niet in die tijd een geschikt nieuw huis te vinden en het oude te verkopen. Een gemeente kan een burgemeester tijdelijk ontheffing verlenen, waardoor die nog even buiten de gemeente kan blijven wonen.

Van Bennekom vindt het vervelend dat juist burgemeesters die „netjes” verhuizen naar hun nieuwe gemeente, daardoor soms in financiële problemen komen. De nieuwe burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, heeft ook nog geen geschikt huis gevonden en woont zolang in een pied-à-terre in Rotterdam.

Er bestaat een regeling voor het compenseren van dubbele woonlasten voor burgemeesters. Daarin staat dat een gemeente daarvoor maximaal vier maanden een bedrag van 227 euro mag geven bovenop het salaris. Dat bedrag is volgens Van Bennekom „volstrekt uit de tijd”. De vergoeding die Den Helder wil betalen, noemt hij evenwel „een novum” en hij weet niet of het mag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan daarover ook nog geen uitsluitsel geven. Een woordvoerder zegt dat extra informatie is opgevraagd over de regeling bij de commissaris van de koningin in Noord-Holland.

De PvdA in de gemeenteraad van Den Helder heeft gesuggereerd dat er weer een ambtswoning zou moeten komen, die kan worden verhuurd aan opeenvolgende burgemeesters. Veel gemeenten hebben hun ambtswoning de afgelopen decennia juist verkocht, omdat die niet meer voldeed of omdat de burgemeester liever een eigen woning wilde. Bovendien, zegt Roel Prins van Behoorlijk Bestuur, zou in dit geval een ambtswoning de oplossing niet zijn. Dan had Hulman nog steeds dubbele woonlasten en een onverkocht huis in Rotterdam. „Het echte probleem is dat wij een burgemeester hebben die nogal wat schulden is aangegaan.”

Burgemeester Hulman zelf wil niet reageren. Locoburgemeester Hienkens: „Dit gaat deels om een privésituatie. Het is aan het college om verantwoording af te leggen over de gekozen maatregel.”