De oplossing voor je volle platenkast

Componist, dirigent en altviolist Merlijn Twaalfhoven (32) komt om in de cd’s. En omdat hij denkt dat meer mensen dat hebben, organiseert hij deze maand een ruilbeurs voor afgedankte cd’s en dvd’s. Twaalfhoven, die eerder aandacht trok met een muziekproject in de Westelijke Jordaanoever, wil nu geld en muziek inzamelen voor kinderen in de Gazastrook. Dj Isis haalde haar platenkast al voor het project overhoop. Een deel daarvan is straks voor minimaal 1 euro op de beurs te koop, de rest is voor de „fonotheek” voor Palestijnse kinderen.

Zitten ze daar nu echt te wachten op muziek?

Twaalfhoven: „Al ver voor de luchtaanvallen op de Gazastrook stonden de data voor de ruilbeurzen vast. We hebben vorige week wel overwogen de boel uit te stellen. Want kun je het met al dat oorlogsgeweld wel over iets als muziek hebben? Maar ik denk dat muziek straks harder nodig is dan ooit.”

Omdat?

„Kinderen uit oorlogsgebieden hebben vaak moeite met het uiten van hun gevoel. Ik merkte dat toen ik het gebied eerder bezocht, er heerst een dapperheidscultuur. Van die kinderen wordt verwacht dat ze stoer zijn, als een soort overlevingsprincipe. Met muziek kunnen ze gevoelens leren uiten. Een muziekproject dat ik wil opzetten en de fonotheek met ingezamelde cd’s kunnen daarbij helpen.”

Dan dansen Palestijnse kinderen straks op mijn afgedankte 2 Unlimited-cd?

„Nou, ik maak wel een selectie hoor. Maar misschien heeft iemand er wel een euro voor over. Voor het materiaal dat naar de Gazastrook gaat, ben ik bijvoorbeeld ook aan het lobbyen bij radiostations en concertzalen. Die ontvangen dagelijks ladingen muziek. Zo hoop ik tot een brede verzameling te komen.”

Lineke Nieber

De eerstvolgende cd-ruilbeurs is te bezoeken op 13 januari, 19.30–23u., Paradiso Amsterdam. Voor meer data zie musicforgaza.net. Toegang: ten minste 10 cd’s, platen of dvd’s.