Cocaïne laat ook honingbijen euforisch dansen

Rotterdam. Honingbijen die cocaïne krijgen, dansen enthousiaster dan normaal. Dit zou betekenen dat cocaïne invloed heeft op hun fysiologie. Bij zoogdieren heeft cocaïne invloed op een hormonaal beloningsysteem. Mogelijk hebben bijen dat ook, maar zo`n systeem is nog niet aangetoond bij insecten. Australische biologen schrijven over hun onderzoek naar het cocaïnegedrag van bijen in het Journal of Experimental Biology. Cocaïne komt van nature voor in bladeren van de cocaplant, en zou een sterk gif zijn om de vraat van insecten te beperken. Eerder was aangetoond dat fruitvliegen door cocaïne ernstige breinschade oplopen en er zeker geen positieve effecten van ondervinden. Bijen `dansen` om hun soortgenoten te laten weten dat ze voedsel hebben gevonden. Door variatie in de heftigheid en de richting van hun bewegingen beschrijven ze waar de voedselbron is en wat de kwaliteit ervan is. In de experimenten druppelden de onderzoekers een cocaïneoplossing op de rug van een bij. Na het vinden van voedsel bleek de bij na terugkeer in de bijenkorf veel enthousiaster te dansen: hij overdreef de kwaliteitsbeschrijving van zijn vondst.